Muzeul Marinei Române, de 45 de ani în slujba culturii naţionale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Moment aniversar

Muzeul Marinei Române, de 45 de ani în slujba culturii naţionale

Cultură 31 Mai 2014 / 00:00 1422 accesări

45 de ani s-au scurs de la Hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 1127 din 29 mai 1969, prin care se înfiinţa, la Constanţa, Muzeul Marinei Române (MMR), instituţie de profil de importanţă republicană / naţională - muzeu de categoria I, prin specificul său, unicat în ţară. Momentul aniversar a fost marcat, vineri, în sala „Clio“ a instituţiei care îşi desfăşoară activitatea într-o clădire veche de 105 ani, care a fost destinată, încă de la înfiinţare, intereselor marinăreşti, ca sediu al Şcolii Navale. La momentul festiv au participat actuali şi foşti angajaţi ai MMR, dar şi prieteni ai instituţiei de cultură şi reprezentanţi ai administraţiei locale: viceprimarul municipiului Constanţa Decebal Făgădău şi consilierii locali conf. univ. dr. Mariana Cojoc, care a şi făcut parte din echipa MMR, şi prof. univ. dr. Valentin Ciorbea. Statul Major al Forţelor Navale a fost reprezentat de comandorul Dan Căpăţână, la eveniment fiind prezent şi comandantul garnizoanei Constanţa şi comandantul Flotei, comandor Tiberiu Liviu Chodan.

Activităţile aniversare au fost prefaţate de un „Te Deum“ oficiat de Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. După o fotografie de grup realizată în faţa MMR, gazdele şi invitaţii au revenit în sala „Clio”, pentru a continua manifestările festive.

UN MUZEU COLOSAL „Muzeul Marinei Române deţine peste 10.000 de exponate prezentate în 22 de săli, dintre care 66 de obiecte de patrimoniu. Pentru trecătorul de pe stradă, MMR este un muzeu mic, dar pentru spiritualitatea marinărească, pentru cei care îl vizitează, este un muzeu colosal”, a spus directorul MMR, căpitan- comandor Marius Laurenţiu Rohart.

MUZEOGRAFII, CEA MAI MARE VALOARE A MMR Printre invitaţi s-au aflat şi foşti directori ai instituţiei de cultură, printre care comandor (r) Ilie Herţa, comandor (r) dr. Ion Ionescu, dar şi dr. Marian Moşneagu, în prezent şef al Serviciului Istoric al Armatei. „Îmi amintesc cu plăcere cum ne-am străduit să pregătim cea de-a 30-a aniversare a muzeului”, a spus, cu nostalgie, fostul director al MMR, dr. Marian Moşneagu, amintind şi de prima monografie a instituţiei, realizată cu acel prilej, în anul 1999. „Cea mai mare valoare a acestui muzeu sunt oamenii din această instituţie. Ei dau greutate, valoare şi sens existenţei acestei instituţii”, a spus dr. Marian Moşneagu.

MUZEUL, ÎNCHIS PUBLICULUI SÂMBĂTĂ Evocările au continuat cu lucrările celei de-a XVIII-a ediţii a Sesiunii Naţionale de Comunicări Ştiinţifice a MMR, care continuă şi în această sâmbătă, motiv pentru care MMR nu va fi deschis publicului.

MMR face parte din reţeaua muzeală militară naţională, împreună cu Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” şi Muzeul Naţional al Aviaţiei. Ca unitate militară, Muzeul Marinei Române este instituţia specializată a Statului Major al Forţelor Navale în domeniul cultural, cercetare, documentare muzeografică şi istorico-militară.



12