Constanţa se poate mândri cu una dintre cele mai frumoase şi importante instituţii muzeale, care este unică în ţară prin specificul său, Muzeul Marinei Române (MMR). De la înfiinţarea sa, pe 29 mai 1969, prin HCM nr. 1127, s-au împlinit, ieri, 45 de ani. Momentul festiv va fi sărbătorit astăzi, de la ora 9.00, în prezenţa prietenilor importantei instituţii de cultură, personalităţi ale vieţii culturale româneşti din Constanţa, dar şi din ţară. Ceremonia aniversară va avea loc în sala de conferinţe „Clio”, unde, de la ora 12.30, se vor desfăşura lucrările celei de-a XVIII-a ediţii a Sesiunii Naţionale de Comunicări Ştiinţifice a muzeului.
INSTITUŢIE DE PROFIL UNICAT ÎN ŢARĂ „Muzeul Marinei Române este o instituţie de profil unicat în ţară şi face parte din reţeaua muzeală militară naţională, împreună cu Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” şi Muzeul Naţional al Aviaţiei. Prin grija specialiştilor muzeului constănţean, expoziţiile permanente şi temporare contribuie la păstrarea valorilor şi tradiţiilor marinăreşti şi transmiterea acestora generaţiilor viitoare, promovând istoria Marinei Române de la începuturi până în contemporaneitate. Ca unitate militară, Muzeul Marinei Române este instituţia specializată a Statului Major al Forţelor Navale în domeniul cultural, cercetare, documentare muzeografică şi istorico-militară”, a precizat specialistul MMR, dr. Andreea Croitoru.
O CLĂDIRE CU ISTORIE Muzeul Marinei Române a fost înfiinţat prin Hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 1127 din 29 mai 1969, ca instituţie de profil de importanţă republicană/naţională - muzeu de categoria I, prin specificul său, unicat în ţară. Acest statut a fost reconfirmat prin Legea muzeelor şi a colecţiilor publice nr. 311 din 8 iulie 2003. Muzeul şi-a deschis porţile publicului larg, pentru prima dată, pe 3 august 1969, în fosta locaţie a Şcolii Navale, în imediata vecinătate a panoramei portuare şi marine.
După ample lucrări de consolidare a clădirii de patrimoniu şi de modernizare a expoziţiei permanente, care au durat trei ani, Muzeul Marinei Române a fost redeschis publicului vizitator în mai 2008.