Muzeul Marinei Române aniversează, astăzi, patru decenii de la tăierea panglicii inaugurale. Depozitar al valorilor materiale şi spirituale marinăreşti, instituţia care, la 3 august 1969, se deschidea publicului larg în clădirea care, anul acesta, a aniversat, la rîndul său, un veac de existenţă, este unică în România. Cei 40 de ani în serviciul culturii şi istoriei naţionale au fost marcaţi sîmbătă, într-un cadru festiv şi familiar, în prezenţa celor care au contribuit şi contribuie, prin rigoare şi perseverenţă, în cercetarea şi punerea în valoare a tradiţiilor marinăreşti.
„Instituţie fanion a Statului Major al Forţelor Navale, alături de septuagenara navă-şcoală Mircea şi unicat în România prin specific, reprezentativ prin maniera elevată de valorificare a patrimoniului naţional, Muzeul Marinei Române abordează cu profesionalism şi diplomaţie colaborarea cu unităţi similare din reţeaua muzeală naţională şi internaţională“, a precizat actualul director al Muzeului Marinei Române, dr. Olimpiu Manuel Glodarenco. Invitaţii la acest eveniment, care, prin acţiunile lor, au sprijinit, de-a lungul anilor, această instituţie de cultură reprezentativă pentru spaţiul dobrogean, precum şi cei care s-au dedicat activităţilor muzeistice, au primit plachete şi diplome „Muzeul Marinei Române - 40 de ani în serviciul culturii naţionale şi istoriei naţionale“. „Această aniversare este deosebit de importantă pentru Muzeul Marinei. Existenţa sa de patru decenii nu este pur cronologică, ea reprezintă o perioadă în care au fost puse temeliile spiritualităţii marinăreşti pentru publicul larg, pentru România, pentru toţi cei care ar vrea să ştie mai multe despre această parte a istoriei naţionale, care este istoria marinei române. Este aniversarea unei munci susţinute şi asidue în cadrul cercetării istorice“, a declarat dr. Olimpiu Manuel Glodarenco. Directorul instituţiei de cultură aniversate astăzi a amintit şi de efortul pe care l-a necesitat perioada de renovare din anii 2005-2008, ca muzeul să se prezinte aşa cum se cuvine în faţa vizitatorilor care îi calcă pragul, pentru a-i admira frumoasele colecţii. Instituţia a fost redeschisă publicului pe 17 mai, ca un preambul al Zilei Internaţionale a Muzeelor.
Deoarece, pe 15 august, se marchează un eveniment deosebit, Ziua Marinei, instituţia muzeală va proclama, în acest weekend, pe 8 şi 9 august, „Zilele Porţilor Deschise“, accesul vizitatorilor fiind gratuit între orele 09.00 şi 18.00. De asemenea, la Cercul Militar Constanţa va avea loc, pe 11 august, un simpozion de evocare a evenimentelor istorice, cu accent pe istoria navală.