Muzeul Marinei Române s-a redeschis publicului vizitator

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Muzeul Marinei Române s-a redeschis publicului vizitator

Cultură 19 Mai 2008 / 00:00 2377 accesări

Muzeul Marinei Române şi-a redeschis, sîmbătă, porţile pentru publicul vizitator, după o perioadă de trei ani în care instituţia s-a aflat într-un amplu proces de modernizare. Evenimentul de inaugurare a muzeului recent renovat s-a desfăşurat în prezenţa a numeroşi invitaţi, oameni de cultură, cadre militare, a şefului Resurselor din cadrul Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral de flotilă Dan Popescu, precum şi a directorului Muzeului Marinei Române, căpitan-comandar dr. Olimpiu Manuel Glodarenco. De asemenea, cei prezenţi au asistat la un ceremonial religios oficiat de Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor de preoţi, moment urmat de tăierea panglicii inaugurale de către şeful Resurselor din cadrul Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral de flotilă Dan Popescu. În cuvîntarea sa, acesta a subliniat rolul Muzeului Marinei Române, reconfirmat ca instituţie muzeală de importanţă naţională, care a fost şi rămîne amfitrionul unor importante evenimente de cultură. Exponatele şi fondul său documentar au inspirat istoricii, muzeografii, artiştii şi cercetătorii din instituţiile militare de învăţămînt ale marinei, ca şi din alte instituţii de profil şi centre de cultură din armată şi societatea civilă, muzeul contribuind permanent la formarea conştiinţei istorice şi fiind singura instituţie din Forţele Navale care are inclus în statut, ca obiectiv prioritar, cercetarea ştiinţifică. Mai mult, contraamiralul de flotilă Dan Popescu a subliniat că Muzeul Marinei este o instituţie unicat în România, făcînd, totodată, un scurt istoric al acestuia. „În 1909, la inaugurare, edificiul muzeului actual se constituia în sediul şcolilor de marină. După al Doilea Război Mondial, devine, pe rînd, cazarma trupelor sovietice, în perioada ’47 - ’48, din nou şcoală navală pînă în ‘54, iar pînă în 1961, va adăposti Comandamentul Marinei. Ulterior, în perioada ‘61 - ’69, clădirea a fost pusă la dispoziţia Consiliului Popular al Municipiului Constanţa, fiind, pe rînd, sediul Comitetului Municipal UTC, al Uniunii Judeţene a Cooperativelor Agricole, Întreprinderi de Stat. În 1969, de Ziua Marinei, Muzeul Marinei avea să fie inaugurat în această clădire, devenită istorică”, a precizat şeful Resurselor din cadrul Statului Major al Forţelor Navale.

După aproape 40 de ani de existenţă, clădirea muzeului din strada Traian şi expoziţia sa permanentă au necesitat măsuri elaborate de consolidare şi întinerire a modului de expunere, care îl pot face mai atractiv generaţiilor actuale şi viitoare. Astfel, potrivit directorului Muzeului Marinei Române, căpitan-comandar dr. Olimpiu Manuel Glodarenco, fondurile necesare reparaţiilor capitale s-au ridicat la suma de 20 de miliarde de lei şi au fost asigurate de Ministerul Apărării. „Lucrările de reamenajare au constat în consolidarea bazei clădirii, avînd în vedere tendinţa de surpare a malului şi în reparaţiile capitale ale întregii clădiri. Principalul proiect pe care îl avem este să terminăm amenajarea muzeului, avînd în vedere faptul că am reuşit să deschidem doar sălile de la parter. Expoziţia de bază este reamenajată într-un stil modern, ne-am documentat cu privire la marile muzee ale Europei şi vreau să subliniez că Muzeul Marinei Române este amenajat într-un stil modern, frumos, interactiv”, a declarat directorul Muzeului Marinei Române, căpitan-comandar dr. Olimpiu Manuel Glodarenco. Toţi cei prezenţi la inaugurare au putut să participe la primul tur al instituţiei muzeale recent renovate. Au putut fi vizitate cele opt săli de la parterul muzeului, precum şi expoziţia în aer liber din parcul instituţiei.

Programul de vizitare a muzeului va fi cuprins între orele 9.00 şi 17.00, de miercuri pînă duminică (inclusiv), iar intrarea va fi de 10 lei, cu reducere la jumătate pentru studenţi, elevi, pensionari.



12