Aproximativ o mie de constănţeni şi turişti aflaţi pe litoral au profitat, în weekend, de oferta specială a Muzeului Marinei Române de a vizita gratuit instituţia de cultură. Afluxul de vizitatori de sâmbătă şi duminică s-a datorat tradiţionalei manifestări „Ziua Porţilor Deschise”, eveniment inclus în cadrul amplelor activităţi care preced „Ziua Marinei”. Vizitatori de toate vârstele, de la cei mici însoţiţi de familii şi până la pensionari, au ales să petreacă clipe de neuitat în sălile de expoziţii şi în parcul Muzeului Marinei Române, periplul lor prin universul spiritual marinăresc durând, uneori, chiar şi patru ore.
Îndeosebi copiii şi tineriii care au dat curs invitaţiei de a vizita Muzeul Marinei au fost fascinaţi de valoroasele exponate, unele unicat - de la amfore şi ceramică veche, arme albe şi de foc, medalistică până la arme sub apă, motoare navale, ancore şi elice, navomodele, nave originale şi fragmente ale unor epave - care ilustrează evoluţia navigaţiei în diferite epoci. Interesul lor pentru acest univers aparte probează afirmaţia pe care o făcea, în urmă cu aproape opt decenii, ilustrul ofiţer de marină şi scriitor Jean Bart: „Toată această lume, atrasă de orizontul Mărei, va învăţa într-o oră petrecută la Muzeul Maritim lucruri ce nici în şcoală şi nici în viaţă nu au putinţa să le înveţe”.
Pentru cei care nu au avut posibilitatea de a admira valoroasele colecţii, conducerea Muzeului Marinei Române are o veste bună: instituţia va fi deschisă şi pe 16 august, intrarea fiind gratuită în acelaşi interval orar, de la 09.00 la 18.00.
Muzeul Marinei Român, unic prin specificul său, este adăpostit într-un edificiu arhitectonic de patrimoniu - de la a cărui inaugurare, ca sediu al Şcolii Navale, s-a împlinit, în 2009, un veac. Panglica inaugurală a instituţiei situată pe strada Traian, în apropierea mării, a fost tăiată la 3 august 1969, de şeful Marelui Stat Major, generalul-colonel Ion Gheorghe, în prezenţa autorităţilor navale, militare şi comerciale şi a celor locale. De atunci, cu excepţia unor perioade de reabilitări, consolidări şi reorganizări a expoziţiei permanente, pragul instituţiei a fost trecut de sute de mii de ori de către publicul larg, de toate vârstele. În cele peste patru decenii de activitate, la Muzeul Marinei Române s-au pus bazele spiritualităţii marinăreşti pentru publicul larg, interesat să afle cât mai multe despre istoria marinei române, parte integrantă a istoriei naţionale.