Muzica clasică a câştigat competiţia cu arşiţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Muzica clasică a câştigat competiţia cu arşiţa

Cultură 13 August 2010 / 00:00 440 accesări

În plin sezon estival, publicul meloman de la malul mării înfruntă arşiţa de afară şi răspunde, negreşit, invitaţiei Uniunii de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România, de a petrece clipe de neuitat în compania muzei Eutherpa. Înfruntând canicula de afară, constănţenii nu au ratat întâlnirea cu armonia sunetelor, de la Muzeul de Artă şi au ales să se delecteze şi să-şi răcorească spiritul cu muzică de Beethoven, Corelli, Vitali şi Lalo. Repertoriul propus de cei doi protagonişti, violonistul Mitică Feraru şi pianista Agnes Marinică-Grando, i-a făcut pe spectatori, mai numeroşi decât altădată, să uite de grijile cotidiene şi să tolereze, cu stoicism, căldura înăbuşitoare. Astfel, cei doi muzicieni şi publicul meloman au trecut, din pasiune pentru artă, „o probă de foc”, rezistând la o temperatură foarte ridicată.

„Mulţumesc publicului că a avut amabilitatea să vină chiar în condiţiile acestea, într-un număr neaşteptat de mare, ceea ce dovedeşte că este un mare iubitor de muzică. Publicul constănţean este foarte rafinat şi fin cunoscător al muzicii, care aplaudă convenţional dacă ceva nu-i place. Din respect pentru el, trebuie să ne prezentăm la un nivel foarte ridicat”, a declarat Mitică Feraru, la finalul concertului.

Violonistul Mitică Feraru, concert-maestru al orchestrei simfonice a Teatrului de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, a absolvit Academia de Muzică din Iaşi. Membru fondator al filarmonicii „Marea Neagră”, violonistul a desfăşurat, de-a lungul timpului, în calitate de solist şi de membru în diferite formaţii camerale, o bogată activitate concertistică în ţară şi în străinătate. De curând, violonistul a susţinut un recital în Franţa, iar anul viitor va prezenta, în Germania, un recital cu muzică de Paganini, acompaniat fiind la chitară de Constantin Acsinte.

Licenţiată a Conservatorului „George Enescu” din Iaşi, Facultatea de Instrumente - Canto, pian principal, Agnes Marinică-Grando desfăşoară o multiplă activitate: concertistică, didactică şi ştiinţifică. Membru fondator al Departamentului de Arte al Universităţii „Ovidus“ şi profesor titular la catedra de pian principal a Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria”, pianista este o prezenţă constantă în peisajul muzical de la malul mării, bucurându-se de fiecare întâlnire cu publicul meloman.



12