Muzica are un impact pozitiv important în calmarea durerilor cronice, se arată într-un studiu american publicat în "Journal of Advanced Nursing". Efectele relaxante ale muzicii sînt binecunoscute dar recent au fost confirmate de o echipă de cercetători americani de la Cleveland Clinic Foundation. Aceştia au testat efectele muzicii pe 60 de pacienţi care sufereau de foarte mulţi ani de dureri cronice. Bolnavii care au ascultat muzică cel puţin o oră pe zi au raportat o scădere a nivelului durerii cu 21% şi al depresiei cu 25% comparativ cu cei care nu au ascultat muzică.
Pacienţii care au participat la realizarea studiului suferă de osteoartrită, probleme ale coloanei vertebrale şi artrită reumatoidă de cel puţin şase ani. Marea majoritate a pacienţilor au declarat că durerea le afectează mai mult de o parte a corpului, fiind continuă. Îintre cei care au ascultat muzică, jumătate au avut voie să-şi facă propria selecţie de melodii iar cealaltă jumătate au ascultat o selecţie de melodii realizată de cercetători. "Rezultatele nostre indică faptul că muzica a avut un efect semnificativ prin reducerea durerii, a depresiei şi prin creşterea sentimentului de putere", a declarat Sandra Siedlecki de la Cleveland Clinic Foundation. Studiile anterioare referitoare la efectul muzicii au scos la iveală faptul că ascultarea unor melodii relaxante, timp de 45 de minute, înainte de culcare, poate îmbunătăţi calitatea somnului cu 30%.
Doctorul Cathy Stannard, secretar onorific al British Pain Society, consideră că perceperea durerii este un lucru foarte complicat şi este influeţată de emoţii, experienţe şi stări de spirit. Acesta mai crede că este posibil ca muzica să distragă atenţia bolnavilor, care astfel nu se mai gîndesc la durere.