Muzica românească, în zile de sărbătoare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Muzica românească, în zile de sărbătoare

Cultură 06 Noiembrie 2010 / 00:00 551 accesări

Publicul meloman de la malul mării s-a delectat, joi seară, în foaierul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, cu un recital special de muzică camerală românească - lieduri şi arii de operete - din creaţia unor renumiţi compozitori români. Momentul muzical, o raritate pentru spectatorii de la malul mării, a fost prilejuit de sărbătorirea a nouă decenii de la înfiinţarea Societăţii Compozitorilor Români, eveniment inclus în cadrul programului naţional „Decada muzicii româneşti”, iniţiat de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR).

Stela Sârbu, Mădălina Sandu, Roxana Bageac, Mihaela Ionescu, Răzvan Săraru, Daniel Stoica, Doru Iftene, Ciprian Done, Cătălin Ţoropoc, Răzvan Pap şi Laurenţiu Severin au încântat publicul cu creaţii de o sensibilitate tulburătoare din repertoriul lui Gh. Dima, V. Popovici, M. Negrea, D. Popovici, F. Barbu, Gh. Dendrino, D. Capoianu, T. Ciortea, T. Brediceanu, G. Grigoriu, N. Bretan, A. Eliade şi Sabin Drăgoi. Din programul serii nu puteau lipsi creaţii semnate de primul preşedinte al Societăţii Compozitorilor Români, George Enescu - trei lieduri din cele şapte, pe versuri de Clement Marot: „Aux demoiselles paressuexe d’ecrire a leurs amis”, „Languir me fais” şi „Suspin”. Acompaniamentul muzical a fost asigurat de pianistul conf. univ. dr. Daniel Sărăcescu.

„Este impresionant faptul că acest colectiv este format numai din tineri de o deosebită sensibilitate şi de un profesionalism impecabil. Un alt aspect este faptul că ei au în repertoriul curent „Lysistrata”, de Gherase Dendrino, lucru care nu prea se întâmplă în politica repertorială curentă, în ţară. În ultimii ani, după Revoluţie, muzica românească a mai pierdut din teren, probabil pentru că în perioada comunistă era obligatoriu să cânţi muzică românească în program. Însă, la Constanţa, muzica românească şi-a găsit locul, pornind de la Enescu şi până la compozitori contemporani, cum este Dumitru Capoianu. Este de lăudat ceea ce a făcut un colectiv de oameni tineri, frumoşi, de un profesionalism şi o dăruire demne de admirat”, a apreciat, la finalul serii lirice, preşedintele Filialei Constanţa a UCMR, prof. univ. dr. Mariana Popescu.

La Constanţa, „Decada muzicii româneşti” se va încheia, pe 10 noiembrie, la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”, cu un recital vocal-simfonic, care va debuta la ora 17.00.



12