N-a trecut pericolul! 45 de constănțeni, internați la Spitalul de Boli Infecțioase!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mai mult de jumătate din prezentări

N-a trecut pericolul! 45 de constănțeni, internați la Spitalul de Boli Infecțioase!

Sănătate 25 Septembrie 2017 / 17:04 2784 accesări

Chiar dacă sezonul lor a trecut, infecționiștii constănțeni au în continuare de-a face cu bolile diareice acute, specifice sezonului cald. De exemplu, în perioada 18 - 24 septembrie, au fost diagnosticate, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) Constanța, 74 de persoane cu boală diareică acută, dintre care au necesitat îngrijiri pe patul de spital nu mai puțin de 45 de persoane.

CE ESTE BOALA? Reamintim că BDA este dată de o mare diversitate de germeni (bacterii, virusuri, protozoare, fungi). Indiferent cărei clase aparțin și ce denumire poartă, germenii infecțioși cauzează o diaree acută infecțioasă, care se manifestă vizibil prin scaune apoase frecvente, deshidratare în grade variate (care reprezintă urgență principală în asemenea situații), vărsături, febră. Potrivit masterului european în promovarea sănătății și educație pentru sănătate din cadrul Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța, dr. Loti Popescu, citată într-o informare a instituției publice, profilaxia bolii diareice implică aplicarea unui întreg ansamblu de măsuri de prevenire și de supraveghere a infecțiilor intestinale.

MĂSURI Pentru aceasta, trebuie respectate o serie de măsuri de igienă personală și colectivă, astfel: spălarea pe mâini ori de câte ori este cazul (înainte și după masă, după folosirea WC-ului, la venirea acasă); spălarea sub jet puternic de apă a fructelor și legumelor; consumul de apă doar din surse sigure, autorizate; verificarea termenului de garanție și a menținerii la rece pentru toate alimentele pe care le cumpărăm; evitarea consumului de conserve mai ales în sezonul cald; evitarea consumului de băuturi neîmbuteliate; evitarea consumului de alimente care se alterează repede (frișcă, creme, maioneze), a înghețatei dezghețate, mai ales în sezonul cald; efectuarea controalelor periodice (examene bacteriologice) pentru personalul care lucrează în sectorul alimentar, personalul din instalațiile centrale de apă și personalul de îngrijire din sectorul infantil. Prevenirea este singurul mijloc de protecție împotriva infecțiilor și a BDA, reamintesc medicii.



12