Nae Caranfil a obţinut premiul Radio România Cultural pentru filmul „Restul e tăcere\"

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Nae Caranfil a obţinut premiul Radio România Cultural pentru filmul „Restul e tăcere\"

Cultură 25 Martie 2009 / 00:00 427 accesări

Luni seara, la Teatrul Odeon din capitală, a avut loc festivitatea de acordare a premiilor pentru contribuţii culturale, artistice şi ştiinţifice din 2008. În ambianţa muzicală creată de „Analia Selis Band”, prezentatorii Monica Davidescu şi Ionuţ Kivu au anunţat cîştigătorii fiecărei categorii. Manifestarea a început cu Premiul pentru revistele de cultură. A fost declarată cîştigătoare revista ieşeană „Suplimentul de cultură”, reprezentată de redactorul şef George Onofrei, bucuros că mica echipă redacţională a reuşit să se impună de-a lungul celor cinci ani de existenţă ai publicaţiei. Şi Grigore Leşe, premiat pentru emisiunea „La porţile ceriului\" (TVR Cultural), a remarcat de asemenea, cu satisfacţie, faptul că o nouă emisiune de folclor îşi poate crea propriul public. Dintre cele două nominalizări de la poezie, premiul a revenit Svetlanei Cîrstean, pentru volumul „Floarea de menghină\", apărut la Editura Cartea Românească. Răzvan Petrescu a cîştigat cu un volum de texte scurte („Foxtrot XX\") premiul pentru Proză. Aflat în străinătate, la filmări, actorul Marcel Iureş a lăsat un mesaj video, mulţumind pentru răsplătirea activităţii sale teatrale şi organizatorice în cei zece ani de existenţă ai Teatrului Act. Un nume de tînăr muzician a reţinut atenţia juriului (printre care s-au aflat cunoscuţi oameni de radio, scriitori, profesori, comentatori culturali), violonistul Alexandru Tomescu.

Au fost multe momente încărcate de o emoţie aparte. Venit de la Universitatea din Anger (Franţa), unde este cadru didactic şi cercetător, doctorul în chimie Narcis Avarvari şi-a mărturisit bucuria de a se afla din nou în ţară pentru a ridica Premiul pentru ştiinţă. Premiul „Iosif Sava\" a mers la Viena, fiind atribuit sopranei Teodora Gheorghiu. Cuvinte calde a rostit şi poetul şi traducătorul Dinu Flămînd (Premiul „Lux Mundi\"), a cărui experienţă la microfonul Radio France Internaţional a fost evocată de el însuşi, ca o mare lecţie de profesionalitate. Prozatorul Mircea Horia Simionescu şi-a îngăduit o acoladă mai largă, dar plină de umor, în cuvîntul său de mulţumire pentru Premiul de Excelenţă.

Am lăsat la urmă categoria Film, deşi momentul a fost inclus cam pe la mijlocul ceremoniei. Premiul a revenit lui Nae Caranfil, pentru „Restul e tăcere\". Ca de obicei, în apariţiile sale, cineastul face dovada talentului de a-şi încînta publicul. De această dată, ne-a mărturisit cele trei amintiri care îl leagă de lăcaşul Teatrului Odeon. Prima oară a fost aici la un spectacol de Alexa Visarion, alături de o fată, dar pe atunci fiind foarte îndrăgostit, nu mai ţine minte nimic, nici măcar titlul piesei. A doua oară s-a întîmplat cu prilejul realizării lungmetrajului său de debut, „E pericoloso sporgersi\", iar a treia oară, la turnajul producţiei „Restul e tăcere\", pentru care i s-a acordat Premiul Radio România Cultural.

Taguri articol


12