La sfârşitul săptămânii trecute a avut loc la Eforie Nord \"Congresul medical pentru promovarea calităţilor curative ale nămolului sapropelic din lacul Techirghiol\". Acesta a fost organizat în cadrul evenimentului \"Balneo-Turism la Eforie\", prin proiectul \"Promovarea activităţilor de marketing şi a produselor specifice destinaţiei turistice Eforie\", fiind co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională. Printre cei aproape 70 de participanţi la eveniment, s-au numărat Ion Ovidiu Brăiloiu, primarul oraşului Eforie, Sorin Marinaş, directorul Hofigal Bucureşti, Antoaneta Gheorghe, reprezentantul Bazei de Tratament Mirage, din Eforie Nord, Oana Crângaşu, directorul de marketing al Sanatoriului Balnear Vraja Mării Eforie Sud, Mugur Marinescu, medic specialist ortoped în cadrul Spitalului de Ortopedie, Traumatologie şi recuperare medicală Eforie Sud şi numeroşi reprezentanţi ai unităţilor de cazare şi tratament de pe litoral.
POTENŢIAL EXTRAORDINAR Conform declaraţiilor primarului oraşului Eforie, Ion Ovidiu Brăiloiu, staţiunea Eforie Nord se bucură de un potenţial extraordinar de turism balnear, având în vedere faptul că, în statisticile oficiale, aceasta se află pe locul doi în ceea ce priveşte numărul de turişti de pe litoral, dar şi particularităţile unice, la nivel naţional, pe care le are oraşul. Şeful administraţiei locale a arătat că una dintre priorităţile primăriei este avizarea localităţilor Eforie Nord şi Eforie Sud ca staţiuni balneare, proiect care se află de aproximativ 4 ani în atenţia Ministerului Sănătăţii. Ca urmare a avizării celor două localităţi ca şi staţiuni balneare, atât Eforie Nord, cât şi Eforie Sud vor beneficia de înscrierea în organizaţii şi circuite internaţionale, care vor duce la majorarea numărului de turişti ce vizitează anual Eforie.
CALITĂŢI UNICE Specialiştii prezenţi la Congres au evidenţiat calităţile curative unice ale nămolului sapropelic din lacul Techirghiol şi au prezentat paleta largă de afecţiuni care îşi pot găsi un remediu de succes prin utilizarea tratamentelor cu nămol. Astfel, dr. Marilena Panait, reprezentantul Sanatoriului Balnear Vraja Mării Eforie Sud, a subliniat eficienţa nămolului sapropelic în tratamentele cosmetice, în oboseala cronică, în creşterea rezistenţei generale a organismului. De asemenea, Irene Dulţef, reprezentantul bazei de tratament a Hotelului Petrolul, a vorbit despre eficienţa tratamentului cu nămol în cazul reumatismului cronic, al osteoartritelor, al artritei, în durerile ligamentelor musculare, eczeme, psoriazis, boli neuro-dermatice, acnee, dureri de cap, nevralgii, stres, insomnie. Directorului Hofigal Bucureşti, lider naţional în domeniul furnizării de produse naturale, inclusiv nămol sapropelic, din România, Sorin Marinaş, a încurajat exploatarea nămolului sapropelic în cantităţi mult mai mari, punctând aria largă de calităţi curative şi recunoaşterea internaţională de care se bucură, prin competiţiile internaţionale de profil câştigate de-a lungul ultimilor ani.
În urma evenimentului de la Eforie, principalele concluzii ale participanţilor au fost legate de necesitatea unei strategii naţionale pentru promovarea staţiunilor balneare, pentru dezvoltarea acestui sector şi pentru creşterea competitivităţii pe piaţa internaţională de profil.
În cadrul evenimentului \"Balneo-Turism la Eforie\" s-au desfăşurat, pe parcursul a cinci zile, acţiuni menite să pună în valoare potenţialul turistic al Oraşului Eforie. Printre acestea: concerte de muzică pop, rock, folclor, spectacole de teatru pentru copii, concursuri şi ateliere de creaţie pentru copii, expoziţii fotografice şi altele, atât în Eforie Nord, cât şi în Eforie Sud.