Nancy Pelosi, în centrul unei polemici privind metodele de interogare ale CIA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Nancy Pelosi, în centrul unei polemici privind metodele de interogare ale CIA

Externe 14 Mai 2009 / 00:00 379 accesări

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA face obiectul unei polemici în Congresul american privind măsura în care aceasta avea cunoştinţă în 2002-2003 despre tehnicile de interogare utilizate de administraţia Bush. “Aceasta a fost informată şi, dacă credea că acest lucru este rău, ar fi trebuit să reacţioneze”, a declarat fostul candidat republican la preşedinţia SUA senatorul John McCain. Liderul minorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, a declarat la rîndul său că trebuie efectuată o anchetă pentru a-I identifica pe toţi cei care au fost implicaţi, atît din administraţie, cît şi din Congres.

Aceste comentarii vin după publicarea marţi în ziarul “Politico” a unui articol citînd o sursă anonimă apropiată lui Nancy Pelosi, potrivit căreia aceasta ar fi aflat la începutul anului 2003 că simularea înecului este folosită, dar nu a protestat direct faţă de CIA întrucît a considerat că este nepotrivit. Presa americană a dezvăluit săptămîna trecută că un consilier al lui Nancy Pelosi a asistat la o şedinţă de informare în februarie 2003, unde a aflat că este folosită simularea înecului, asimilată torturii. Potrivit presei, CIA a efectuat circa 40 de şedinţe de informare în Congres pe tema tehnicilor de interogatoriu. Existenţa acestor note interne referitor la tehnicile controversate de interogatoriu a fost menţionată la şedinţă, dar membrii CIA care au efectuat aceste brifinguri au afirmat că aceste metode nu mai erau utilizate. În decembrie 2007, Nancy Pelosi a explicat într-un comunicat că a fost informată în 2002 despre tehnicile de interogatoriu pe care adminsitraţia intenţiona să le folosească.

Dezbaterea a fost reluată recent prin publicarea în aprilie a notelor interne din 2002 şi 2005 care ofereau CIA argumente juridice pentru a aplica suspecţilor de terorism tratamente menite să îi facă să vorbească, printre care simularea înecului. Luni, reprezentantul republican Pete Hoekstra i-a scris directorului comunităţii de Informaţii Dennis Blair şi directorului CIA Leon Panetta, cerîndu-le să dea publicităţii documentele care precizează care dintre membrii Congresului au fost informaţi, cînd şi cum. În tabăra democrată, senatorul Dianne Feistein, preşedinta comisiei pentru Informaţii, a sărit în ajutorul colegei sale: “Cred că este o furtună într-un pahar cu apă să spunem că Nancy Pelosi ar fi trebuit să ştie toate aceste lucruri, că ar fi trebuit să oprească totul”. Preşedintele Camerei Reprezentanţilor care tocmai s-a întors marţi dintr-o călătorie în Irak, nu a vorbit cu presa, urmînd să dea publicităţii un comunicat.

Nu la fel de tăcut a fost Dick Cheney, care a criticat dur noua administraţie americană. Acesta şi-a continuat marţi atacurile obişnuite împotriva lui Barack Obama, atît în ceea ce priveşte lupta împotriva terorismului, cît şi economia. Într-un interviu pentru Fox Business Network, fostul vicepreşedinte al lui George W. Bush a criticat dur decizia lui Barack Obama de a închide centrul de detenţie de la Guantanamo într-un an. Dick Cheney s-a referit şi la decizia administraţiei de a pune capăt tehnicilor controversate de interogatoriu, asimilate torturii, care au fost aprobate de preşedintele Bush pentru a-i determina pe suspecţii de terorism să vorbească. “Sîntem pe cale de a ne dispensa de anumite capacităţi de a bloca sau în tot cazul de a perturba activităţile al-Qaida care ar putea duce la noi atacuri”, a precizat acesta. Purtătoul de cuvînt al preşedintelui Obama, Robert Gibbs, a respins aceste critici, insitînd în special că Guantanamo nu a sporit siguranţa SUA.

Taguri articol


12