Narcomanii din Constanța, trataţi de la distanță. Cum este posibil

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Consilați fără să plece de acasă

Narcomanii din Constanța, trataţi de la distanță. Cum este posibil

Social 18 Septembrie 2018 / 16:44 2121 accesări

Consumatorii de droguri care vor să renunțe la dependență beneficiază de consiliere psihologică gratuită în cadrul centrelor specializate. Cu toate acestea mulți dintre ei ezită să ceară ajutor. Specialiștii spun că, printre multiplele cauze ale acestei reticențe se numără și teama de a fi văzuți în centrele de consiliere antidrog. Pentru a veni în sprijinul tuturor dependenților de droguri din județul Constanța, Agenția Națională Antidrog prin CPECA Constanța derulează un proiect pilot de furnizare a serviciilor de consiliere și terapie prin internet.

Deși, în prezent, narcomanii care vor să renunțe la dependența de droguri beneficiază de consiliere psihologică gratuită în cadrul centrelor specializate, mulți dintre cei căzuți în capcana consumului de stupefiante ezită să ceară ajutor. Specialiștii spun că, printre multiplele cauze ale acestei reticențe se numără și rușinea față de cei din jur. „Unii narcomani se tem să fie văzuți în centrele de consiliere antidrog, pentru că nu vor ca prietenii sau apropiații să afle despre problema lor”, a declarat șeful Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Constanța, Marius Cristian Oprișan.

CONSILIERE ONLINE PENTRU DEPENDENȚII DE DROGURI

Pentru a veni în sprijinul tuturor dependenților de droguri din județul Constanța, Agenția Națională Antidrog prin CPECA Constanța derulează, încă din martie 2016, proiectul pilot de furnizare a serviciilor de asistenţă psihologică și socială prin internet (În baza unei Proceduri de lucru elaborate de CRPECA Constanța și aprobată de ANA, utilizând aplicația Skype). „Consilierea on-line sau e-terapia oferă servicii de sănătate mintală, într-un cadru profesionist, prin intermediul videoconferinţelor transmise în timp real, prin internet. De asemenea tratamentul adicţiei prin internet poate fi definit ca intervenţii structurate şi planificate, elaborate sau adaptate în mod specific oferite şi comunicate prin web”, se arată într-un comunical al CPECA. Reprezentanții Centrului mai spun că acest tip de consiliere facilitează accesarea serviciilor de către beneficiari, permiţând, în acelaşi timp, asigurarea confidenţilităţii şi crearea climatului de siguranţă. „Pentru profesionişti, oportunităţile acestei metode constau în oferirea unei alternative prompte de intervenţie, precum şi în utilizarea eficientă a resurselor. Prin serviciile de consiliere psihologică și socială on-line oferite de specialiștii psihologi sau asistenți sociali din cadrul CRPECA Constanța, Agenţia Naţională Antidrog îşi propune să vină în sprijinul acelor persoane consumatoare de droguri care, din diferite motive, nu pot accesa în manieră clasică, serviciile de asistenţă psihologică oferite la sediul centrelor sale”, se mai arată în comunicat.



12