NASA în alertă! Un asteroid uriaş trece pe lângă Terra, de Halloween

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

NASA în alertă! Un asteroid uriaş trece pe lângă Terra, de Halloween

Ştiință 30 Octombrie 2015 / 16:01 1449 accesări

O nouă ocazie de a studia un corp ceresc de aproape, ocazie pe care oamenii de ştiinţă nu o vor rata, ne este oferită de un asteroid de mari dimensiuni, descoperit acum trei săptămâni, care va trece la mică distanţă pe lângă Terra. Sâmbătă se va întâmpla evenimentul, anunţă Reuters. Asteroidul, al cărui diametru a fost estimat la peste 400 de metri, va trece pe lângă planeta noastră cu viteza de 35 km/s, în după-amiaza de Halloween, în jurul orei 17.00 GMT. Cunoscut sub denumirea 2015 TB145, asteroidul se va apropia până la aproximativ 480.000 de kilometri de Terra - o distanţă puţin mai mare decât aceea dintre Pământ şi Lună, dar relativ apropiată de aceasta prin prisma dimensiunilor cosmice. Astronomii speră să capteze imagini cu diverse dispozitive de tip radar şi să efectueze tot felul de măsurători în timpul apropierii asteroidului, această posibilitate reprezentând o raritate pentru oamenii de ştiinţă, care, de obicei, se bazează pe roboţi de la bordul unor sonde spaţiale pentru a colecta informaţii despre astfel de corpuri cereşti. Cercetătorii se aşteaptă să afle numeroase informaţii preţioase despre forma, dimensiunile, structura şi formele de relief de la suprafaţa acestui asteroid.

Pe lângă valoarea pur ştiinţifică a acestui eveniment, apropierea de Terra a corpului 2015 TB145 ar putea să îi ajute pe ingineri să dezvolte tehnici de monitorizare şi măsuri de contracarare a asteroizilor care ar putea să se afle pe o traiectorie de coliziune cu Terra. Asteroizi de mici dimensiuni cad în mod constant pe Terra, cei mai mulţi dintre ei dezintegrându-se în atmosferă.

În urmă cu 65 de milioane de ani, un asteroid sau o cometă cu diametrul de circa 10 kilometri s-a prăbuşit în zona peninsulei Yucatan din Mexic, declanşând modificări climatice globale care au determinat dispariţia dinozaurilor, alături de 75% din totalul formelor de viaţă care existau în acea epocă.

Recent, în 2013, un meteorit cu diametrul de 20 de metri a intrat nedetectat în atmosfera terestră şi a explodat spectaculos la circa 30 de kilometri deasupra oraşului rusesc Celiabinsk, cauzând spargerea ferestrelor, avarierea clădirilor şi rănirea a 1.500 de persoane. NASA lucrează la alcătuirea unui sistem de monitorizare a asteroizilor şi cometelor cu potenţial periculos, care vor trece la distanţe mai mici de 48 de kilometri de Terra.

Taguri articol


12