PAGUBE CONSIDERABILE Creşterea nivelului mării ameninţă infrastructura de multe miliarde de dolari operată de NASA. Sunt vizate atât majoritatea rampelor de lansare a rachetelor, cât şi complexele de formare a astronauţilor americani. La Cape Canaveral, în Florida, agenţia spaţială americană, cu centrul de control din Houston, construieşte de zor un perete de protecţie împotriva apelor care se deplasează în interiorul ţărmului. Cinci din şapte mari centre operate de NASA sunt situate de-a lungul coastei Oceanului Atlantic, pentru că experţii au decis că apropierea de apă este o necesitate logistică pentru lansarea de rachete şi testarea de nave spaţiale. Multe centre NASA s-au confruntat deja cu pagube costisitoare din cauza apei care fie a inundat, fie a erodat ţărmul. Ca să nu mai menţionăm şi pagubele provocate de uragane, de-a lungul timpului.
Cu siguranţă, cel mai simbolic loc pentru NASA este rampa de lansare a Centrului Spaţial Kennedy din Cape Canaveral, Florida, punctul de plecare al misiunilor Apollo pe Lună, dar şi al multor zboruri în spaţiu, în peste trei decenii de activitate. Însă într-un raport al NASA se arată că creşterea nivelului mării este cea mai mare ameninţare la operaţiunile derulate la Cape Canaveral. În afara sediului din Florida, şi filialele din Virginia şi California sunt ameninţate de ape. La Wallops Flight Facility din Virginia, de unde s-au lansat circa 16.000 de rachete de la inaugurarea din 1945, nivelul mării a crescut cu 23 centimetri. Ameninţat este şi Centrul Langley, situat tot în statul Virginia, unde s-au investit 3,5 miliarde de dolari şi unde se află instalate tuneluri de vânt specializate pentru simularea zborului. Prognoza specialiştilor arată că, de la nivelul din 1980, apa mării va creşte cu 30 de centimetri până în 2100, la Hampton, în Virginia.
DISTRUGERE ÎN 70 DE ANI Încă din 2009, preşedintele Barack Obama a adresat un apel către toate agenţiile guvernamentale să ia măsuri pentru a se pregăti pentru schimbările climatice. Acestea nu vor creşte doar nivelul mării, ci şi intensitatea uraganelor, care vor deveni mai puţin predictibile. Raportul NASA atrage atenţia şi asupra pericolului în care se află şi alte site-uri istorice din SUA, care sunt ameninţate de creşterea nivelului mării. Acestea includ Statuia Libertăţii din New York, prima colonie britanică permanentă din America de Nord, aflată pe insula Jamestown din Virginia, oraşul Charleston din Carolina de Sud sau Monumentul Naţional César Chávez din Keene, California. Artefacte şi relicve preistorice de mare importanţă vor fi înghiţite de ocean în Alaska, unde topirea calotelor de gheaţă şi a permafrostului a început să erodeze coastele din Cape Krusenstern, declarat monument naţional, şi rezervaţia naţională Bering Land Bridge.
Pe coasta de vest a Big Island din Hawaii, inundaţiile ameninţă fortificaţii vechi şi locuri sacre. Partea de sud-vest a SUA este vulnerabilă la incendii de vegetaţie, dar şi la inundaţii provocate de uragane. De exemplu, al doilea cel mai mare incendiu din istoria statului New Mexico a distrus 156.000 hectare de teren în 2011, dintre care peste 16.000 de hectare împădurite aparţinând rezervaţiei indiene Santa Clara Pueblo. Dezastrul a lovit, din nou, atunci când ploile abundente au inundat canioanele, sterpe în urma incendiului. Rezervaţia Pueblo adăposteşte un important sit arheologic cu locuinţe şi sculpturi antice în stâncă. Dacă nu se iau măsuri speciale pentru a fi protejate, toate aceste situri vor dispărea în 70 de ani.