NASA susţine că există viaţă pe Marte

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Probe recoltate din 1976

NASA susţine că există viaţă pe Marte

Monden 14 Aprilie 2012 / 00:00 457 accesări

PROBE BIOLOGICE O nouă analiză a datelor colectate în urmă cu 36 de ani de roboţii NASA arată că aceştia au găsit viaţă pe Marte, susţine o echipă de matematicieni şi oameni de ştiinţă într-un nou studiu. Savanţii de la NASA, care au reanalizat probele marţiene recoltate încă din 1976 de sonda spaţială Viking 1, sunt 99% siguri că există viaţă pe Marte. Iniţial, s-a crezut că sonda spaţială Viking 1, care a coborât pe suprafaţa planetei Marte, nu a descoperit urme de viaţă. Însă, după aproape trei decenii de la acea misiune, potrivit savanţilor de la NASA, concluziile iniţiale au fost eronate, întrucât sonda americană a descoperit în realitate dovezi ale existenţei unor microbi în probele recoltate de pe scoarţa marţiană. Cercetătorii au folosit datele brute obţinute în urma analizelor de sol marţian, analize ce încercau să detecteze semne ale metabolismului microbian. Folosind modele de analiză matematică, savanţii americani au ajuns la concluzia potrivit căreia sărurile din probele marţiene infirmă estimările iniţiale şi oferă indicii clare despre existenţa unei vieţi microbiene pe Marte.

Noile analize au căutat complexitatea în acele probe, un parametru care indică prezenţa vieţii. Spre surpriza oamenilor de ştiinţă, savanţii de la NASA au descoperit acest parametru în probele marţiene. „Acest fapt sugerează un răspuns biologic robust”, au explicat cercetătorii de la Universitatea din Sienna, Italia şi de la Keck Institute din California. Aceste analize sprijină teoria potrivit căreia experimentul Viking LR a detectat într-adevăr viaţă microbiană pe Marte. Reevaluarea concluziilor din anii \'70 a fost determinată de descoperirea unor percloraţi în scoarţa marţiană din zona unde a coborât un alt vehicul spaţial lansat de NASA, Phoenix, în 2008. Prezenţa aceloraşi substanţe chimice în probele recoltate de sonda Viking i-a făcut pe cercetătorii din anii \'70 să creadă că probele au fost contaminate la revenirea lor pe Terra.

CONFIRMARE FĂRĂ TĂGADĂ Oamenii de ştiinţă rămân însă împărţiţi în ceea ce priveşte chestiunea dovezilor certe referitoare la viaţa de pe Marte. Christopher McKay, cercetător la Ames Research Centre din cadrul NASA, a declarat într-un interviu pentru Discovery: „Descoperirea unor substanţe organice nu reprezintă o dovadă a vieţii sau o dovadă a unei vieţi din trecut. Reprezintă doar dovada prezenţei unor substanţe organice”. „Dovada supremă ar fi o înregistrare video cu o bacterie de pe Marte. Ar trebui să trimită un microscop, care să monitorizeze mişcările unei bacterii. Pe baza celor realizate deja până acum, aş spune că sunt 99% sigur că există viaţă pe Marte”, a declarat la rândul său Joseph Miller, de la Keck School of Medicine din California.

Misiunile marţiene în plină desfăşurare ale agenţiei spaţiale americane ar putea tranşa această chestiune. Este vorba despre misiunea pe Marte a roverulului Mars Science Laboratory, denumit Curiosity, lansat cu succes în noiembrie 2011. Roverul Curiosity, cel mai sofisticat robot creat de NASA pentru a explora o altă planetă, realizat cu un buget de 2,5 miliarde de dolari şi alimentat cu un generator nuclear, are la bordul său zece instrumente ştiinţifice sofisticate şi, prin studierea datelor transmise, se încearcă să se determine cu precizie dacă mediul marţian prezintă condiţii favorabile pentru întreţinerea vieţii. O altă misiune marţiană importantă este programată pentru anul 2016. Sonda ExoMars Trace Gas Orbiter va avea la bord cinci instrumente şi va studia gazele din atmosfera marţiană, inclusiv metanul, considerat a fi o dovadă a activităţii biologice şi geologice.

Taguri articol


12