„DIN PRINCIPIU” Adrian Năstase merge din nou la închisoare. Pentru el nu a fost chiar o surpriză, căci anul trecut el prevestea: „Mă vor condamna din principiu”. Ei bine, ieri, după opt ani în care s-a prezentat în faţa instanţelor, încercând să-şi demonstreze nevinovăţia, Năstase a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare în dosarul Zambaccian, pentru luare de mită, şi trei ani pentru şantaj. Pedepsele se vor contopi, el urmând să execute pedeapsa cea mai mare. Specialiştii spun că este posibil să execute la propriu doar opt luni de închisoare, care, alături de celelalte opt luni petrecute după gratii, ar însuma minimum o treime din sentinţa de patru ani dictată de judecători. Instanţa va fi nevoită să constate că Năstase a mai fost condamnat definitiv într-o altă cauză anterioară şi, conform legii, judecătorii Tribunalului Bucureşti pot aplica un spor de pedeapsă sau nu. El va putea ieşi însă după ce va efectua o treime din pedeapsă, întrucât are peste 60 de ani. Instanţa l-a mai condamnat pe Năstase la cinci ani de interzicere a unor drepturi după executarea pedepsei cu închisoarea, cum ar fi dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice. Decizia, luată de către completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, este definitivă.
PROBE... INDIRECTE Sentinţa de ieri, alături de sentinţa din dosarul “Trofeul Calităţii”, în care a mai fost condamnat Năstase, este considerată a fi un precedent periculos, în condiţiile în care decizia instanţei a fost luată în baza unor “probe indirecte”, cu scopul de a se da un exemplu public. Mai pe româneşte spus: nu au existat probe concrete! De exemplu, se vorbeşte de luare de mită, dar banii care au fost prezentaţi drept probă în dosar au fost emişi la un an după ce a fost pus sub acuzare!? S-a vorbit despre spălare de bani, însă nu s-a prezentat acea sumă care se presupune că a fost mătrăşită. Mai mult, trei dintre cei cinci judecători care au dat sentinţa în dosarul Zambaccian sunt aceiaşi care l-au condamnat pe fostul premier şi în dosarul “Trofeul Calităţii” şi care au scris în motivarea deciziei lor că Năstase trebuie îndepărtat din viaţa socială, chiar dacă nu există probe directe în dosar. Un mare semn de întrebare este ridicat şi de faptul că decizia completului de judecată nu a fost luată în unanimitate, ci cu un vot fatidic de 3 la 2, adică unul la limită.
VICTOR PONTA: „ADRIAN NĂSTASE ESTE UN CONDAMNAT POLITIC ŞI VICTIMĂ A REGIMULUI BĂSESCU, SITUAŢIE SIMILARĂ CU A IULIEI TIMOŞENKO”
CU SUSPENDARE Tot ieri, soţia lui Năstase, Dana, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, în acelaşi dosar, iar fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Jianu, a primit patru ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. De asemenea, completul de cinci judecători a decis confiscarea sumei de 1.824.303,73 de lei de la familia Năstase şi a sumei de 80.482 de dolari de la Irina Jianu. După aflarea deciziei, Adrian Năstase s-a predat Poliţiei. Întrebat cum comentează decizia justiţiei, Năstase a declarat la ieşirea din Secţia 2, vizibil afectat: „Îngrozitoare, după părerea mea, extrem, extrem de injustă, o răzbunare murdară. Ce pot să spun mai mult?“. Apoi a fost urcat în maşină şi dus la Penitenciarul Rahova, unde va sta 21 de zile în carantină.
REACŢII Liderii PSD i-au transmis mesaje de susţinere lui Năstase, arătând că sunt alături de el şi că se roagă la Dumnezeu să îi fie bine. Premierul Victor Ponta a apreciat că este o mare nedreptate ca Năstase să fie hăituit o viaţă întreagă de „sistemul lui Traian Băsescu“, având în vedere toate lucrurile „bune şi importante“ pe care fostul premier le-a făcut pentru ţară. Premierul a mers mai departe şi a declarat public că Adrian Năstase este un condamnat politic şi victimă a regimului Băsescu, situaţie similară cu a Iuliei Timoşenko. Sora lui Adrian Năstase, Dana Barb, a ajuns însă la concluzia că „cine luptă pentru România, în clipa de faţă, e pedepsit“.