Năstase, Fenechiu şi Becali, între foştii demnitari care vor petrece Paştele în penitenciar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Năstase, Fenechiu şi Becali, între foştii demnitari care vor petrece Paştele în penitenciar

Eveniment 19 Aprilie 2014 / 11:47 414 accesări

Adrian Năstase, Relu Fenechiu, Cătălin Voicu şi Gigi Becali se numără printre foştii demnitari care îşi vor petrece sărbătorile pascale în penitenciare, unde au de executat pedepsele primite în urma condamnărilor definitive. Foşti deputaţi şi senatori, foşti membri ai Guvernului, dar şi oameni de fotbal, unii dintre ei încarceraţi în acest an, vor spune "Hristos a Înviat" în spatele gratiilor. Chiar dacă este pentru a doua oară încarcerat, acestea sunt primele sărbători pascale pe care fostul premier Adrian Năstase le petrece în spatele gratiilor. El este încarcerat la Penitenciarul Jilava, acolo unde execută pedeapsa de patru ani de închisoare cu executare, la care a fost condamnat în 6 ianuarie, pentru şantaj şi luare de mită, în dosarul cunoscut ca "Zambaccian" .

Adrian Năstase a fost condamnat pentru că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti. Fostul premier mai are o condamnare de doi ani de închisoare, în dosarul "Trofeul calităţii". Condamnat în 20 iunie 2012, Năstase a fost încarcerat în 26 iunie 2012 şi pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată. După condamnarea din dosarul Zambaccian, Adrian Năstase a fost din nou încarcerat, urmând ca instanţa să contopească cele două pedepse.

Şi pe Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor, sărbătorile de Paşti îl vor găsi încarcerat. El se află la Penitenciarul de maximă siguranţă Iaşi, unde are de executat o pedeapsă de cinci ani de închisoare, la care a fost condamnat pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată. Fenechiu a primit această pedeapsă după ce a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012, în dosarul cunoscut ca "Transformatorul", fiind acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei. Tot în penitenciar, însă la Baia Mare, se află fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureşan. El a fost condamnat definitiv în 25 februarie 2013, la trei ani de închisoare cu executare, în dosarul "Caltaboşul", alături de un alt fost ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeş. Avram Mureşan se află, însă, în închisoare din mai 2012, după ce a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la şapte ani de detenţie într-un alt dosar, în care a fost judecat pentru deturnare de fonduri. În dosarul "Caltaboşul", Ioan Avram Mureşan a fost judecat pentru complicitate la cumpărare de influenţă, în formă continuată, după ce a intermediat transferul unor produse alimentare (caltaboş şi ţuică), în valoare de 1.500 de lei şi suma de 15.000 de euro, de la omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, care au ajuns la Decebal Traian Remeş. Fostul ministru Remeş, condamnat la trei ani de închisoare în dosarul "Caltaboşul", a fost eliberat condiţionat în 11 februarie, după ce a ispăşit un an din pedeapsă.

Foştii parlamentari Voicu, Vasilescu, Păsat şi Cutean, în spatele gratiilor de Paşte

Fostul senator Cătălin Voicu nu va sărbători Paştele cu familia, pentru că el este încarcerat în Penitenciarul Rahova. Voicu a fost condamnat definitiv, pe 22 aprilie 2013, de instanţa supremă, la şapte ani de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost judecat pentru corupţie. El a fost găsit vinovat pentru că a primit mită de la oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic, pentru a interveni, prin intermediul fostului judecător de la instanţa supremă Florin Costiniu, la magistraţi şi poliţişti, pentru a obţine decizii favorabile în dosarele în care cei doi erau implicaţi.

Şi foştii deputaţi Dan Pasat sau Emilian Cutean se vor afla în penitenciare în noaptea de Înviere

Dan Păsat a fost încarcerat după ce a fost condamnat definitiv, în decembrie 2013, de instanţa supremă, la trei ani de închisoare cu executare, pentru şantaj şi fapte de corupţie. Păsat a fost acuzat de procurorii anticorupţie că, în perioada octombrie - noiembrie 2009, sprijinit de Constantin Marin, a ameninţat verbal şi fizic, în mai multe rânduri, doi reprezentanţi ai unei firme, iar în 29 octombrie 2009 a exercitat acte de violenţă asupra acestora. Ameninţările vizau integritatea fizică a celor doi reprezentanţi ai firmei sau a membrilor familiilor acestora, pentru a-i determina să semneze un contract de cesiune integrală a lucrărilor de aducţiune a apei din comuna Vărăşti, judeţul Giurgiu. În cazul fostului deputat PSD Emilian Cutean, pedeapsa este mai mare, iar faptul că a încălcat legea l-a făcut să ajungă la Penitenciarul Jilava. El a fost condamnat definitiv, de către Curtea de Apel Bucureşti, la cinci ani de detenţie pentru fraudarea Guvernului cu peste 200.000 de lei, în perioada în care a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor. Coleg cu Emilian Cutean la Penitenciarul Jilava este şi fostul deputat Nicolae Vasilescu, condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. Fostul parlamentar a fost găsit vinovat pentru că, alături de alte două persoane, a cerut de la reprezentantul unor societăţi comerciale suma de două milioane de lei, reprezentând 40 la sută din valoarea totală a unor lucrări de construcţii efectuate în anii 2008 şi 2009 de acele firme, în beneficiul a cinci primării din judeţul Constanţa.

Sărbători în închisoare şi pentru Gigi Becali, George Copos, Gheorghe Popescu şi Mihai Stoica.

Afacerile cu statul făcute de Gigi Becali reprezintă unul dintre motivele pentru care el a ajuns în închisoare. Încarcerat la Poarta Albă, Becali ispăşeşte o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare, după ce a fost condamnat, în 20 mai 2013, la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării şi a primit ulterior un spor de şase luni, după alte două condamnări, în cazul "Valiza" şi în dosarul sechestrării celor care i-au furat maşina. Acestea nu sunt primele sărbători pe care fostul europarlamentar Gigi Becali le petrece în spatele gratiilor. Patronul echipei Steaua a depus, în timpul detenţiei, cereri de permisie sau de învoire pentru a participa la unele evenimente în familie, precum şi o solicitare de întrerupere a executării pedepsei pentru trei luni, toate fiindu-i însă respinse. Şi cererea de întrerupere a pedepsei lui Becali, pe motiv că acesta ar avea nevoie de o intervenţie chirurgicală la coloană, a fost respinsă de instanţă. Omul de afaceri George Copos, fostul acţionarul majoritar al FC Rapid, a ajuns după gratii în 4 martie, pentru tranferul unor jucători de fotbal. El se va afla în spatele gratiilor de Paşte întrucât are de executat o pedeapsă de trei ani şi opt luni, în regim închis de detenţie. Alături de Copos, alţi şapte oameni din fotbal au fost condamnaţi pentru transferurile a 12 jucători, în urma cărora statul a fost prejudiciat cu aproximativ 1,5 milioane de dolari şi alte patru cluburi sportive cu 10 milioane de dolari. Alături de Copos, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat, în 4 martie, pe Jean Pădureanu la trei ani şi patru luni de închisoare, pe Mihai Stoica la trei ani şi şase luni, pe Cristian Borcea şi Ioan Becali la câte şase ani şi patru luni, pe Victor Becali la patru ani şi opt luni, pe Gheorghe Popescu la trei ani, o lună şi zece zile, precum şi pe Gigi Neţoiu la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare.

Cercuri de lectură, dezbateri şi cenacluri duhovniceşti, între activităţile de Paşte din penitenciare

Potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), persoanele condamnate vor putea participa la manifestări artistice în perioada sărbătorilor de Paşti. Între acestea se înscriu cercuri de lectură, teatru, cenacluri literare, muzică, desen, grafică, arte plastice, activităţi de sculptură, modelaj şi fotografie. De asemenea, în unităţile penitenciare vor fi organizate competiţii şi întreceri sportive, expoziţii, dezbateri şi concursuri tematice. "Un rol deosebit de important îl vor avea vizitele în comunitate, cenaclurile duhovniceşti - filocalice, precum şi activităţile de voluntariat cu specific adaptat perioadei pascale. Totodată, în baza colaborării cu preoţii slujitori de la toate cultele care sărbătoresc Paştele în această perioadă, preoţii capelani ai unităţilor vor susţine un program special de pregătire duhovnicească, prin intensificarea slujbelor, a consilierilor şi spovedaniei", potrivit Administraţiei Penitenciarelor.



12