Năstase, operat cu succes

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Avocaţii cer amânarea executării sentinţei

Năstase, operat cu succes

Eveniment 22 Iunie 2012 / 00:00 617 accesări

OPERAŢIE REUŞITĂ Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) de condamnare, definitiv şi irevocabil, a lui Adrian Năstase în dosarul „Trofeul Calităţii”, a fost la un pas să se termine cu o tragedie. În loc să plece de acasă cu maşina poliţiei, Năstase a plecat cu ambulanţa, după o tentativă de suicid. Norocul lui Năstase a fost că poliţistul care l-a însoţit în biblioteca personală a apucat să intervină în momentul în care Adrian Năstase a vrut să se împuşte. Imediat, la domiciliul fostului premier a sosit o ambulanţă care l-a dus pe Năstase la Spitalul Floreasca. La locuinţa fostului premier a venit şi o echipă de anchetatori formată din procurori de la Parchetul General şi poliţişti care au ridicat de la faţa locului hainele pe care le purta fostul premier în momentul tentativei de suicid, precum şi arma folosită, respectiv un revolver SMITH &WESSON, calibru 38 special şi proiectilul provenit de la focul de armă tras, pentru expertiza balistică. Ajuns la spital, Năstase a fost supus mai multor investigaţii, iar cele imagistice au arătat că glonţul a intrat prin partea stângă a gâtului, zona muşchiului sternocleidomastoidian, a atins razant cartilagiul tiroidian, din care a desprins un mic fragment, a trecut prin muşchiul sternocleidomastoidian în partea opusă, foarte aproape de vena jugulară, a ocolit clavicula, producând însă o leziune cutanată la acest nivel şi a ieşit prin muşchiul deltoid drept. După ce a fost stabilit diagnosticul, Năstase a fost dus la terapie intensivă, pentru ca ieri dimineaţă să fie operat de o echipă pluridisciplinară, operaţie care decurs fără probleme. Tot ieri, avocaţii fostului premier au formulat către Tribunalul Bucureşti o cerere de amânare a executării pedepsei, fiind invocate „motive medicale”. Potrivit avocatului Viorel Roş, au fost formulată şi o acţiune către CEDO. Cererea de amânare a executării pedepsei a fost înregistrată la Tribunalul Bucureşti şi a primit ca termen de judecată data de 5 iulie.

REACŢII Gestul lui Adrian Năstase a pus mulţi politicieni pe gânduri. Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu şi-a exprimat regretul faţă de situaţia lui Adrian Năstase şi a atras atenţia că trebuie făcută o reflecţie serioasă asupra felului în care se duce lupta politică în România. „Dacă lupta politică se duce la extrem, aşa cum se pare că se întâmplă, atunci este foarte grav, pentru că în politică trebuie să existe clar adversari, dar această bătălie politică trebuie să cunoască anumite limite”, a declarat el. Secretarul general al PSD Liviu Dragnea a declarat: „Mi se pare un preţ mult prea mare (...) Dacă asta a fost motivaţia şi Adrian Năstase trebuia să fie condamnat ca să se dea un semnal la Bruxelles, nu e în regulă”, a declarat Dragnea. Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a declarat că Năstase este un om foarte puternic care nu s-a plâns de ceea ce i se întâmpla: „Cred însă că a luat această decizie pentru că nu a suportat umilinţa, având în vedere personalitatea pe care o avea, funcţiile prin care a trecut, cred că i s-a părut mult prea umilitor!”. Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a subliniat că este pentru prima dată după 1990 când în viaţa politică românească „se simte tragismul”, adăugând că gestul de sinucidere al lui Adrian Năstase a fost unul de demnitate.

PRECEDENTUL JURIDIC Singurii bucuroşi de această situaţie par a fi procurorii DNA care au instrumentat cazul timp de şase ani. Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Daniel Morar, susţine că hotărârea judecătorească dată în cazul fostului premier Adrian Năstase este un predecent judiciar şi este mult mai importantă pentru sistemul judiciar din România, decât pentru evaluarea celor de la Bruxelles. Cu toţii ştim că DNA a fost şi este sperietoarea folosită de Traian Băsescu pentru adversarii politici. Nu puţini sunt cei care ştiu foarte bine drumul spre DNA. Faptul că şeful DNA recunoaşte importanţa deciziei din dosarul „Trofeul Calităţii” nu face decât să ne confirme că vorbim despre un dosar politic. De fapt, prin acest verdict s-a urmărit oferirea unui exemplu, care să poată fi folosit împotriva viitorilor adversari. Şi dacă ne gândim puţin şi la pedelişti, nu s-ar mira nimeni dacă Băsescu ar folosi acest precedent chiar împotriva celor care l-au pus la Cotroceni.

IDEEA GRAŢIERII Tot ieri, în cadrul numeroaselor dezbateri televizate despre cazul Năstase, s-a vehiculat şi varianta graţierii. Legea privind graţierea şi procedura acordării graţierii, din 2002, prevede că graţierea poate fi acordată, individual, prin decret al Preşedintelui, sau colectiv, de către Parlament, prin lege organică, dar şi Guvernul poate iniţia o astfel de lege. Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă, a declarat că varianta unei graţieri colective, pe baza unei legi aprobate de Parlament, este o procedură complicată şi nu se pune problema. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că partidul va recurge la mijloacele „strict” instituţionale şi politice pentru a lupta în cadrul acestui „atac murdar” în cazul lui Adrian Năstase. „Nu mergem cu mâna întinsă la Traian Băsescu. Nu ştiu dacă Traian Băsescu s-a gândit că se va ajunge în această situaţie sau aşa şi-a dorit să se întâmple. Nu ştiu ce va face, este decizia preşedintelui”, a spus Dragnea.



12