• Totodată, unitatea a primit şi un aparat de anestezie absolut necesar în desfăşurarea actului medical
• Medicii au însă mare nevoie de cel puţin zece cardiotochografe
Nu peste mult timp, femeile care aleg să aducă pe lume bebeluşii la Maternitatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa vor avea parte de naşteri mai uşoare. Şeful clinicii, prof. univ. dr. Vlad Tica, a declarat că, graţie Programului Naţional al Ministerului Sănătăţii Publice, finanţat de Banca Mondială, a primit o dotare mult aşteptată, ce constă în mese de naşteri. „Azi (ieri - n.r.) am primit, deocamdată, două mese de naşteri, mese hidraulice ultraperformante care le vor înlocui pe cele vechi, care nu asigurau niciun fel de confort pacientelor şi nici nu ajutau medicii în desfăşurarea unui act medical de performanţă”, a declarat şeful clinicii, totodată şi vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România. Noile mese, dotate cu sistem pe bază de telecomadă sînt mult mai confortabile, astfel încît pacienta va avea o poziţie mai comodă, iar medicii vor putea să-şi desfăşoare actul medical fără să mai apară probleme. „În mod cert, calitatea actului medical va creşte”, susţine medicul şef. Vechile mese pe care pacientele erau aşezate nu au fost schimbate niciodată, astfel că acestea puneau mari probleme medicilor. Prof. univ. dr. Tica a mai anunţat că, în următoarea perioadă, vor mai sosi alte cinci mese. „Nu sînt suficiente, dar este un lucru bun pentru că am reuşit să dotăm cîteva săli de naştere. Urmează ca în faza a doua să mai dotăm şi cabinetele medicale de consultaţie. Şi aici sînt mese vechi, pe care le-am primit de la ajutoare”, mai declară şeful Maternităţii. Precizăm că, în medie, într-o singură zi, circa zece femei aduc pe lume copii, prin naştere pe cale naturală.
Alte dotări de ultimă oră
Şeful Maternităţii a mai anunţat că a primit şi alte dotări de ultimă oră. „Am mai primit un aparat de anestezie care ne era, de asemenea, absolut necesar. Acesta l-a înlocuit pe cel vechi, care era primit de la ajutoare, de la nemţi”, declară prof. dr. Tica. La fel de necesare erau şi lămpile pentru sălile de operaţie. Medicul şef spune că nici acestea nu au fost schimbate niciodată şi că intervenţiile se desfăşurau cu dificultate pentru că lumina nu oferea vizibilitatea de care era nevoie.
Aparate care nu sînt în stare foarte bună de funcţionare
Prof. univ. dr. Tica a anunţat că, în cadrul unităţii, încă se mai folosesc aparate care nu sînt în stare foarte bună de funcţionare. Este vorba despre cardiotochografe, aparate care sînt extrem de utile. „În momentul de faţă lucrăm doar cu patru asemenea aparate, deşi necesarul este mult mai mare. Aproape pentru fiecare pacientă în parte ar fi trebuit să existe un astfel de aparat”, susţine şeful Maternităţii Constanţa. Medicii folosesc aparatele în cazul pacientelor aflate în travaliu, deci înainte de naştere. Prof. univ. dr. Tica a declarat că Maternitatea are nevoie de cel puţin zece astfel de aparate.