Un studiu realizat de o echipă de cercetători americani a concluzionat că naşterile premature au cauze genetice şi ar putea fi pe viitor prevenite. Cercetătorii de la Universitatea Virginia Commonwealth au descoperit un marker genetic ce poate indica dacă există riscul de naştere prematură. Acest marker genetic ar putea explica şi de ce femeile afro-americane prezintă un risc mai crescut de a naşte prematur faţă de femeile caucaziene. Studiul a scos la iveală faptul că bebeluşii afro-americani prezintă de trei ori mai multe riscuri faţă de cei caucazieni de a moşteni acest marker genetic.
Cercetătorii speră că datorită acestei descoperiri vor putea detecta cît mai devreme sarcinile cu risc şi vor putea interveni în rezolvarea acestei probleme. Bebeluşii născuţi prematur se confruntă cu o serie de probleme de sănătate riscante, precum dificultăţi de învăţare, probleme respiratorii şi pierderea auzului. Dacă medicii ar putea fi preveniţi asupra acestui risc, ar putea pune la punct un tratament adecvat şi lua măsuri pentru reducerea riscurilor unei naşteri premature.
Doctorul Jerome Strauss, autorul acesui studiu, a examinat gena SERPINH1 care controlează producţia de colagen, o proteină care este o componentă importantă a multor ţesuturi ale corpului uman, inclusiv cartilaje, ligamente, tendoane, oase şi dinţi. Strauss a identificat o variaţie a acestei gene care produce o cantitate mai mică de colagen. Lipsa unei cantităţi adecvate din această proteină duce la slăbirea membranelor care protejează fătul, crescînd riscul ca acestea să se rupă şi să producă naşterea prematură. Studiul este extrem de interesant, dar că cercetările trebuie extinse pentru ca aceste rezultate să poată fi aplicate cu valoare de regulă.