Recent întorşi dintr-un turneu prin ţară, în cadrul căruia au cunoscut un succes notabil, pe scena Festivalului “Poveşti pentru copii şi oameni mari“, de la Alba Iulia, cu super-producţiile “Îmblînzirea scorpiei“ şi Şatra“, actorii Teatrului Naţional Constanţa se pregătesc pentru un nou eveniment de gen. Artiştii Companiei Fantasio din cadrul Naţionalului constănţean vor juca, săptămîna aceasta, pentru publicul din zona Moldovei, spectacolul de teatru-dans “Dulceamar“, în regia şi coregrafia unei personalităţi internaţionale a dansului, Yvette Bozsik, din Ungaria. Reprezentaţiile vor avea loc în zilele de 22, 23 şi 24 octombrie, în cadrul prestigiosului Festival de Teatru de la Piatra Neamţ (21-29 octombrie), care se află, anul acesta, la cea de-a 21-a ediţie.
Distribuţia spectacolului de teatru-dans “Dulceamar“, care aduce în atenţia iubitorilor de teatru un gen mai puţin cunoscut în România, este formată din: Beatrice Rancea, Marian Adochiţei, Pavel Bîrsan, George Călin, Diana Cheregi, Dan Zorilă, Dana Dumitrescu, Diana Lupan, Cristian Osoloş, Delia Corina Luca, Oana Botez, Daniela Hasiade şi Daniel Dragomir. Spectacolele de teatru-dans se caracterizează prin umorul grotesc şi se nasc printr-o muncă experimentală, foarte stranie, în care sînt cuprinse drama, liricul şi umorul în acelaşi timp. În prima parte a producţiei “Dulceamar“, un clovn intră într-o lume stranie, iar în actul al II-lea, începe să dirijeze o orchestră care interpretază Simfonia a V-a a lui Ceaikovski. Balerinii şi actorii, iniţiaţi de colegii lor de la Operă, fac un fel de play-back cîntînd la instrumente. Artiştii constănţeni aşteaptă ca această producţie deosebită a Teatrului Naţional Constanţa să se bucure, şi la Piatra Neamţ, de acelaşi succes pe care în are pe scena de la malul mării.
Ridicarea cortinei la Festivalul Internaţional de Teatru de la Piatra Neamţ se va face pe data de 21 octombrie, amatorii de teatru de calitate putîndu-se bucura, timp de opt zile, de prezenţe de excepţie pe scena pietreană. Cea de-a 21-a ediţie a evenimentului va cuprinde nume mari a teatrelor din ţară, precum: Teatrul “Bulandra“, Teatrul “Nottara“, “Odeon“, Teatrul Mic şi Naţionalul - toate din Bucureşti. Organizatorii doresc să realizeze un festival elitist şi să ofere publicului cele mai bune şi de valoare zece spectacole din ţară. Astfel, printre producţiile teatrelor participante la festival se numără, în afara Naţionalului constănţean, cu piesa “Dulceamar“: Teatrul Naţional din Bucureşti, cu “Inimă de cîine“, Teatrul “Lucia Sturdza Bulandra“ - cu “Sorry“ sau cu “Măscăriciul“, Teatrul “Odeon“, Teatrul din Ploieşti, cu un spectacol extraordinar care se numeşte “Plastilina“, Teatrul “Nottara“, Teatrul “Act“, Secţia maghiară a Teatrului din Sfîntu Gheorghe, Teatrul de Comedie din Bucureşti şi altele.