„Naţiunea a făcut Unirea din 1859”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Muzeul Carsium din Hârşova

„Naţiunea a făcut Unirea din 1859”

Cultură 23 Ianuarie 2014 / 00:00 729 accesări

Muzeul Carsium din Hârşova a găzduit, ieri, o activitate specială, dedicată apropiatei zile de 24 Ianuarie şi intitulată generic „Naţiunea a făcut Unirea din 1859”. Evenimentul a fost organizat şi prezentat de elevii clasei a II-a de la Şcoala Gimnazială nr. 1 din comuna Vulturu, pregătirea şi îndrumarea fiind asigurate de învăţătoarea Maria Berbec. De altfel, în activităţile pregătitoare de la clasă, elevii au fost informaţi cu privire la cele mai importante etape ale evenimentului petrecut în urmă cu 155 de ani.

Elevii au vizitat, în cursul zilei de ieri, muzeul hârşovean al cărui responsabil este dr. Constantin Nicolae şi au fost impresionaţi atât de vechimea acestuia, cât şi de bogăţia şi varietatea materialelor expuse. Gazdă primitoare a micilor vizitatori, dr. Constantin Nicolae a precizat: „După cum se ştie, muzeul din Hârşova este unicul din România a cărui existenţă se leagă de Familia Regală: inaugurat în 1904, de Regele Carol, reinaugurat în 1926, de Regele Ferdinand, şi redeschis în anul 2006, de Regele Mihai”.

MICII PATRIOŢI DE LA VULTURU Cu vădită emoţie, elevii au putut reconstitui clipe de istorie, fiind scos în evidenţă momentul de la 1859: dubla alegere a colonelului Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei şi Ţării Româneşti. Apoi, un grup a prezentat sceneta „Moş Ion Roată şi Unirea“. La final, elevii au cântat şi s-au prins în Hora Unirii.

Elevii au fost însoţiţi de părinţi, dar şi de preotul din comuna Vulturu, Ciprian Viziteu.

Momentele artistice de la Muzeul Carsium vor fi repetate de elevii din Vulturu mâine, de la ora 10.00, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanta, unde va avea loc o amplă manifestare dedicată „Micii Uniri” de la 24 Ianuarie 1859.

Taguri articol


12