Naţiunile Unite au prelungit mandatul Forţei Multinaţionale din Irak

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Vineri, o moschee şiită din Bagdad a fost ţinta unui atentat sinucigaş, ce a provocat moartea a zece persoane şi rănirea altor 18. Deflagraţia a avut loc în timp ce credincioşii musulmani se reuneau pentru rugăciunea de vineri. Moscheea Buratha este unul dintre locurile de rugăciune ale musulmanilor şiiţi, fiind situată în nordul capitalei irakiene. Reţeaua al-Qaida în Irak a atacat moscheia şiită în cadrul unei campanii menite să dea naştere unui război civil între şiiţi şi sunniţi.

Naţiunile Unite au prelungit mandatul Forţei Multinaţionale din Irak

Externe 17 Iunie 2006 / 00:00 1212 accesări

Consiliul de Securitate ONU a autorizat prelungirea mandatului Forţei Multinaţionale din Irak, aflată sub comandament american. Consiliul a luat această decizie la cererea autorităţilor irakiene, fără să adopte o rezoluţie sau o declaraţie oficială. Măsura a fost anunţată printr-o declaraţie făcută presei, citită de actualul preşedinte al Consiliului, ambasadorul Danemarcei la Naţiunile Unite, Ellen Loj. Consiliul de Securitate salută numirea recentă a miniştrilor irakieni ai Apărării, de Interne şi pentru Securitate Naţională, ce au completat Guvernul. Naţiunile Unite continuă "să aştepte ziua cînd forţele irakiene îşi vor putea asuma întreaga responsabilitate pentru menţinerea securităţii şi stabilităţii în Irak, permiţînd astfel încheierea mandatului Forţei Multinaţionale".

Consiliul de Securitate a mai aprobat prelungirea activităţii Fondurilor de Dezvoltare pentru Irak şi a Biroului Internaţional de Supraveghere. Secretarul general al Naţiunilor Unite s-a întîlnit, vineri, cu adjunctul secretarului Trezoreriei Statelor Unite, Robert Kimmitt, precum şi cu un consilier al Departamentului de Stat, Philip Zelikow. Casa Albă a dat deja asigurări că Statele Unite nu vor menţine baze militare permanente în Irak. Preşedintele Bush este supus unei presiuni puternice din partea opiniei publice ameriane pentru a începe retragerea celor 133.000 de militari trimişi în Irak. Acesta a refuzat în mod constant să anunţe un calendar al retragerii sau un termen pentru încheierea misiunii. Liderul de la Casa Albă sugera, în luna martie, că militarii americani vor rămîne în Irak pînă la încheierea mandatului său, în ianuarie 2009, declarînd că decizia privind menţinerea sau retragerea acestora va fi luată de succesorul său şi de viitoarele guverne irakiene.

Violenţele continuă

Arestarea de către forţele irakiano-americane a unui oficial din provincia şiită Karbala, suspectat că ar sprijini activităţile teroriste, a provocat protestele liderilor acestei regiuni. Akeel Sahel al-Zubaidi, preşedintele Consiliului provinciei irakiene Karbala, este suspectat de a fi condus o reţea teroristă în această provincie, de asasinarea unor cetăţeni irakieni şi pentru că a planificat şi ordonat atacuri împotriva forţelor irakiene şi Forţei Mulţionaţionale din Irak.

Pe de altă parte, o grupare extremistă irakiană susţine că a răpit un tehnician turc şi pe traducătorul acestuia, la nord de Bagdad, solicitînd plecarea ambasadorului Turciei din Irak, a anunţat postul de televiziune al-Jazeera, difuzînd imagini cu presupusul ostatic. Brigada Imamului Ali a acordat Turciei termen de o săptămînă pentru a răspunde revendicărilor, fără a preciza ce se va întîmpla după expirarea ultimatumului.



12