Naţiunile Unite prezintă primul atlas privind clima şi sănătatea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Impact asupra calităţii vieţii

Naţiunile Unite prezintă primul atlas privind clima şi sănătatea

Monden 30 Octombrie 2012 / 00:00 229 accesări

CONGRESUL METEOROLOGIC MONDIAL Naţiunile Unite au prezentat, ieri, primul lor atlas privind clima şi sănătatea, un efort comun al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) pentru impulsionarea cooperării dintre sectoarele sănătăţii publice şi meteorologiei, în beneficiul milioanelor de cetăţeni. ”Clima are o mare influenţă în ceea ce priveşte viaţa şi supravieţuirea oamenilor, iar serviciile meteorologice pot avea un profund impact asupra calităţii acestor vieţi, în parte ca o consecinţă a unor mai bune rezultate pe plan medical”, a declarat directorul general al OMS, Margaret Chan, la prezentarea documentului.

Seceta, inundaţiile şi cicloanele afectează sănătatea a milioane de persoane de pe planetă, într-un moment de variabilitate climatică şi fenomene extreme precum mega-uraganul Sandy, care afecta, ieri, Coasta de Est a SUA, ce pot declanşa epidemii de boli grave. Diareea, malaria, meningita, boli care ucid şi care fac să sufere milioane de persoane, au legătură directă cu aceste fenomene climatice, fapt pentru care este crucial să existe capacitatea de a le anticipa. Atlasul a fost prezentat în cadrul reuniunii extraordinare a Congresului Meteorologic Mondial, care se desfăşoară până mâine la Geneva şi al cărui principalul punct pe agendă este necesitatea de a întări prestaţia de servicii meteorologice, în beneficiul societăţii, mai ales al celor mai vulnerabile persoane.

Principiul fundamental este că informaţia meteorologică se poate utiliza pentru a proteja sănătatea prin activităţi de reducere a riscurilor, pregătire şi răspuns în toate ţările, cu însemnate beneficii pentru sănătate şi dezvoltarea socială. ”PREVENIREA ŞI PREGĂTIREA SUNT NUCLEUL SĂNĂTĂŢII PUBLICE. MANAGEMENTUL RISCURILOR FACE PARTE DIN MUNCA NOASTRĂ IAR INFORMAŢIA DESPRE VARIABILITATEA CLIMEI ŞI SCHIMBĂRILE CLIMATICE ESTE UN INSTRUMENT DE MARE AJUTOR”, A EXPLICAT MARGARET CHAN, DIRECTOR GENERAL AL OMS.

VIEŢI SALVATE Numeroasele hărţi, tabele şi grafice reunite în acest atlas, care poate fi consultat pe site-ul www.wmo.int/ebooks/WHO/Atlas_EN_web.pdf, arată relaţia dintre sănătate şi climă. Se constată, de exemplu, că în unele locuri, incidenţa bolilor infecţioase precum malaria, meningita şi holera poate creşte de peste 100 de ori de la un anotimp la altul şi poate varia în mod considerabil de la un an la altul. În acest sens, se subliniază că servicii meteorologice mai solide pot ajuta la anticiparea apariţiei, intensităţii şi duratei epidemiilor. Diverse studii arată în mod concret că această cooperare salvează deja vieţi, ca în cazul valurilor de căldură ce fac ca meningita să se răspândească în Africa subsahariană. De exemplu, valurile de căldură care s-au abătut în ultima decadă asupra Europei, care au făcut victime în rândul persoanelor în vârstă. Directorul OMM, Michel Jarraud, a avertizat că aceste valuri de căldură care în mod normal se înregistrează numai o dată la 20 de ani s-ar putea repeta, în medie, la fiecare doi sau cinci ani, până în 2050, an în care numărul persoanelor în vârstă de la oraş, unul dintre grupurile mai vulnerabile la căldură, va fi de aproape patru ori mai mare pe plan mondial. ”Vom trece de la cele 380 de milioane de persoane în vârstă la oraş, în 2010, la 1.400 milioane, în 2050, fapt pentru care cooperarea dintre serviciile meteorologice şi cele de sănătate poate activa măsuri orientate spre o mai bună protecţie a populaţiei în timpul fenomenelor meteorologice extreme precum valurile de căldură citate”, a conchis Michel Jarraud.

Taguri articol


12