NATO a cedat poliţiei kosovare controlul frontierei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

NATO a cedat poliţiei kosovare controlul frontierei

Externe 24 Ianuarie 2011 / 00:00 370 accesări

Forţa multinaţională de pace a NATO din Kosovo (KFOR) a anunţat că a cedat, sâmbătă, poliţiei kosovare controlul frontierei dintre Kosovo şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM), în urma progreselor înregistrate în domeniul securităţii. Generalul german Erhard Buhler, comandantul KFOR, care dispune de o forţă de 8.500 de militari, a precizat însă că forţa KFOR este pregătită să facă tot ce este necesar pentru a susţine poliţia din Kosovo, în noua sa misiune. Ministrul kosovar de Interne Bajram Rexhepi a declarat că acest transfer constituie un moment important pentru poliţia din Kosovo, care şi-a sporit capacitatea de a prelua noi responsabilităţi.

KFOR este prezentă în Kosovo din iunie 1999, dată la care Slobodan Milosevici în acea perioadă preşedinte iugloslav, a fost constrâns să îşi retragă forţele din acest teritoriu, după o campanie de bombardamente aeriene ale NATO asupra fostei Iugoslavii. În februarie 2008, Kosovo şi-a proclamat unilateral independenţa, în pofida opoziţiei autorităţilor de la Begrad. Această independenţă a fost recunoscută până în prezent de 72 de state, printre care SUA şi 22 dintre cele 27 de state membre ale UE.

Pe de altă parte, alegătorii din Kosovo au votat, din nou, ieri, la Kosovska Mitroviţa, un oraş divizat pe criterii etnice din nordul teritoriului, din cauza neregulilor comise la alegerile legislative din 12 decembrie, noul scrutin fiind monitorizat atent de observatori. Scrutinul a fost deja repetat din aceleaşi motive la 9 ianuarie, în cinci municipalităţi din Kosovo. Curtea Constituţională din Kosovo a ordonat, cu două zile înaintea scrutinului de la 9 ianuarie, repetarea alegerilor la Kosovska Mitroviţa, cel mai mare oraş din nordul Kosovo. Peste o sută de secţii de vot s-au deschis ieri la ora locală 7.00, în partea de sud a oraşului, locuită exclusiv de albanezi, şi în nord, unde sârbii sunt majoritari, rămânând deschise până la ora 19.00. Circa 85.000 de alegători, între care 15.000 de sârbi, erau chemaţi la urne.

La fel ca în luna decembrie, sârbii ar urma să boicoteze scrutinul. Nordul Kosovo, aflat aproape de Serbia şi unde sârbii sunt majoritari, respinge autoritatea Priştinei. Votul de la Kosovska Mitroviţa a fost monitorizat de 40 de echipe de observatori internaţionali, compuse din reprezentanţi ai misiunilor internaţionale şi diplomatice acreditate la Priştina. Rezultatele scrutinului repetat de la Kosovska Mitroviţa nu ar trebui să afecteze rezultatele primelor legislative organizate în Kosovo de la proclamarea unilaterală a independenţei acestui teritoriu. Rezultatele preliminare prezintă Partidul Democratic din Kosovo, al premierului în exerciţiu Hashim Thaci, pe primul loc, cu 32% din voturi, urmat de Liga Democratică din Kosovo, a primarului din Priştina, Isa Mustafa, cu 24,7%. Acest scrutin şi cel repetat în cinci municipalităţi la 9 ianuarie au fost marcate de numeroase nereguli, denunţate de misiunile observatorilor internaţionali. Formarea unui nou Guvern în Kosovo este aşteptată în luna februarie.



12