„NATO ar trebui să reacționeze în forță în fața comportamentului Rusiei“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Opinii bulversante

„NATO ar trebui să reacționeze în forță în fața comportamentului Rusiei“

Externe 03 Mai 2016 / 15:08 1613 accesări
Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO lansează declarații războinice împotriva Rusiei, într-un context tot mai tensionat cu aceasta, riscând să agite și mai mult spiritele. Din fericire, secretarul american al Apărării adoptă un ton mai conciliant, însă și acesta riscă să bulverseze Europa, mai ales acea parte a ei aflată sub amenințarea directă a Rusiei. În consecință, fiecare poate alege, după dorință, între varianta soft și cea hard a poziției Alianței Nord-Atlantice în relația cu Rusia.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, consideră că ”Alianța Nord-Atlantică ar trebui să reacţioneze în forţă în faţa comportamentului Rusiei”. Într-un interviu acordat presei germane, oficialul a adăugat că acum se discută varianta potrivit căreia în fiecare dintre ţările baltice şi Polonia să fie desfășurat câte un batalion internaţional. Decizia finală va fi luată înainte de summitul ţărilor NATO de la Varşovia, în iulie 2016. ”NATO ar trebui să reacţioneze în forţă în faţa comportamentului Rusiei. Moscova a anexat ilegal Crimeea, susţine separatiştii din estul Ucrainei şi încalcă dreptul internaţional. Este motivul pentru care lărgim prezenţa noastră la graniţele estice ale alianţei”, a spus Jens Stoltenberg. El a mai declarat că nu există niciun indiciu că, în viitorul apropiat, Rusia va ataca vreuna dintre ţările NATO. ”Cu toate acestea, trebuie să fim pregătiţi, trebuie să le asigurăm statelor NATO deplina solidaritate şi, în acelaşi timp, să efectuăm o politică de izolare a Rusiei”, a spus Stoltenberg, care a mai adăugat că NATO nu caută confruntarea cu Rusia şi nu dorește un nou Război Rece.

Pe de altă parte, secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a declarat marți, la Stuttgart, în sud-vestul Germaniei, că ”NATO își menține ușa deschisă Rusiei, dar nu va ezita să își apere aliații, în caz de agresiuni rusești”. Avioane rusești au hărțuit recent, în mai multe rânduri, nave și avioane militare americane în zona Mării Baltice. Aceste incidente au survenit într-un moment în care relațiile dintre Moscova și Washington sunt tensionate din cauza mai multor conflicte, precum cel din estul Ucrainei și cel din Siria. Pentru a protesta împotriva anexării ilegale a Crimeei în martie 2014 și împotriva ofensivei separatiștilor pro-ruși în estul Ucrainei, în primăvara lui 2014, NATO și-a suspendat practic orice cooperare cu Moscova, pe care o acuză de susținerea rebelilor cu arme și trupe. Săptămâna trecută, Germania s-a declarat deschisă ideii de a trimite soldați ai Bundeswehr-ului în Lituania, pentru întărirea prezenței militare a NATO pe flancul său estic, în urma invadării Crimeei de către Rusia.

Taguri articol
NATORusiaSUAGermaniațările balticeUcrainaSiriaPolonia


12