Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a îndemnat, ieri, comunitatea internaţională să se pună fără întârziere de acord asupra aplicării unei soluţii politice în Siria, reafirmând că nu este luată în considerare o intervenţie militară a Alianţei Nord-Atlantice. Rasmussen a salutat acordul la care s-a ajuns la sfârşitul săptămânii trecute, la Geneva, în problema siriană şi a apreciat că ”este de datoria comunităţii internaţionale să pună capăt conflictului şi, mai mult, trebuie să o facă chiar acum. Acest conflict nu doar că durează de prea mult, dar a costat prea multe vieţi omeneşti şi a pus în pericol stabilitatea întregii regiuni”. Sâmbătă, la Geneva, cele cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU, SUA, Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie, Turcia şi ţările reprezentând Liga Arabă au convenit asupra principiilor unei tranziţii politice în Siria, care să cuprindă formarea unui guvern din care să facă parte membri ai actualei puteri şi ai opoziţiei. Aşa cum a făcut de la începutul crizei din această ţară, în primăvara lui 2011, Anders Fogh Rasmussen a reiterat ieri că NATO nu are nicio intenţie de a interveni în Siria. Acesta a salutat, pe de altă parte, ”moderaţia cu care a reacţionat Turcia - unul din cele 28 de state membre ale NATO - după ce unul din avioanele sale de luptă a fost doborât, la 22 iunie, de forţele de apărare antiaeriană siriene”, distrugere calificată drept inacceptabilă de către alianţa militară. Rasmussen a precizat că NATO, ca alianţă, nu se află în dialog cu grupurile de opoziţie din Siria.
F-16 TURCEŞTI LA GRANIŢĂ Turcia a trimis şase avioane de luptă F-16 la graniţa cu Siria, după ce elicoptere siriene s-au apropiat de graniţă, a anunţat, ieri, armata ţării. Şase avioane de luptă au fost trimise în zonă, în replică la trei astfel de incidente, sâmbătă, se arată într-un comunicat ce precizează că spaţiul aerian turc nu a fost încălcat. Premierul Recep Tayyip Erdogan a avertizat că ţara sa a schimbat regulile de angajament militar şi că va trata orice apropiere militară siriană de graniţă drept o ameninţare. Această mobilizare intervine după ce, la 22 iunie, forţele siriene au doborât un avion F-4 Phantom turc în zona de graniţă. Incidentul a alimentat tensiunile dintre cei doi foşti aliaţi. Vineri, Ankara a început să desfăşiare lansatoare de rachete şi arme antiaeriene la graniţă. Ankara a condamnat în termeni duri reacţia Guvernului sirian la cele circa 16 luni de revolte.
BILANŢ TRAGIC Peste 16.500 persoane şi-au pierdut viaţa în violenţele produse în Siria, de la declanşarea revoltei împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad, în martie anul trecut, a indicat, ieri, Observatorul sirian pentru drepturile omului, OSDH. Cel puţin 11.486 civili, 4.151 membri ai forţelor regulate şi 870 de dezertori au fost ucişi în cele peste 15 luni de violenţe în ţara arabă, a indicat organizaţia siriană cu baza în Marea Britanie. În bilanţul său zilnic, OSDH face diferenţa între civili şi cetăţeni înarmaţi, însă această regulă nu se aplică în cazul bilanţului global al organizaţiei siriene pentru drepturile omului. Datele furnizate în ultimele săptămâni au fost cele mai grave din cele peste 15 luni de confruntări, potrivit OSDH. Bilanţurile nu pot fi verificate din surse independente, după ce ONU a încetat, la sfârşitul anului trecut, contabilizarea victimelor conflictului din Siria.