Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, i-a cerut, joi, Rusiei să renunţe la “retorica sa inutilă” şi să angajeze discuţii pe tema conflictelor sale cu Alianţa Nord-Atlantică. “Din cînd în cînd, auzim o retorică a Moscovei care cred că este inutilă”, a declarat Scheffer cu ocazia unei vizite în Emiratele Arabe Unite, prima de acest fel a unui lider NATO. “Avem diferende. Ele sînt profunde şi le iau în serios, deoarece cred că între NATO şi Rusia nu există alte alternative decît angajarea de discuţii”, a precizat el, făcînd referire la divergenţele pe tema Kosovo şi în problema proiectului american de apărare antirachetă. “Nici ruşii nu au altă alternativă decît aceea de a angaja discuţii. Haideţi să renunţăm la această retorică inutilă”, a adăugat el. Diplomatul olandez a făcut aceste declaraţii într-o conferiţă privind Iniţiativa de la Istanbul, adoptată în cadrul summit-ului NATO de la Istanbul, din iunie 2004 şi care are ca obiectiv intensificarea relaţiilor de cooperare dintre NATO şi mai multe state arabe, printre care şi Emiratele Arabe Unite. Relaţiile dintre Moscova şi NATO sînt marcate în prezent de tensiuni puternice, după ce Rusia şi-a suspendat participarea la Tratatul privind Forţele Convenţionale în Europa (CFE), unul dintre acordurile care au pus capăt confruntării Est-Vest. Un alt subiect de discordie este constituit de proiectul american privind instalarea unui scut antirachetă în Polonia şi Cehia, pentru a proteja teritoriul american de arsenalul balistic al Iranului. În replică la afirmaţiile lui Jaap de Hoop Scheffer, Dmitri Rogozin, noul reprezentant al Rusiei la NATO, a avertizat Alianţa că ţara sa nu vrea nicio surpriză la summit-ul de la Bucureşti, din aprilie, la care este invitat preşedintele Vladimir Putin.
La rîndul său, secretarul american de Stat, Condoleezza Rice, a declarat că “retorica Rusiei este lipsită de înţelepciune şi responsabilitate”, dar a respins speculaţiile potrivit cărora relaţiile dintre cele două ţări sînt marcate de tensiuni specifice Războiului Rece. În cursul unui discurs rostit la Forumul Economic Mondial de la Davos, Rice a declarat că SUA şi Rusia colaborează în continuare în multe domenii, în pofida reculului înregistrat în relaţiile dintre cele două ţări. “Adevărul este că SUA şi Rusia colaborează instructiv în multe domenii de interes comun, precum lupta împotriva proliferării nucleare, terorismului sau eforturile de instaurare a păcii în Orientul Mijlociu. Sîntem decişi să ne amintim aceste aspecte, chiar şi cînd auzim retorica lipsită de înţelepciune şi responabilitate din partea Rusiei, care e specifică unei perioade anterioare”, a adăugat Rice.
Relaţiile dintre SUA şi Rusia sînt tensionate din cauza proiectului american privind amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă în Europa de Est, starea democraţiei ruse, viitorul statut al provinciei sîrbe Kosovo şi războiul din Irak, deşi au cooperat, într-o anumită măsură, în privinţa dosarului nuclear iranian. “În mod clar au avut loc şi dezamăgiri”, a declarat Rice, făcînd apel la reformarea politicii şi economiei ruse. “Credem că măreţia Rusiei va fi, în cele din urmă, asigurată cel mai bine printr-o libertate mai extinsă pentru poporul său şi prin înfiinţarea unor instituţii puternice care să controleze puterea statului decît să servească intereselor celor puţini”, a precizat oficialul american. Ea a făcut, de asemenea, apel la Rusia, un producător major de gaze naturale şi petrol, “să contribuie la o economie globală transparentă şi deschisă, nu la una monopolistă”. Rice a subliniat însă că cele două ţări nu vor reveni la situaţia specifică Războiului Rece, oricîte divergenţe ar exista între ele.