NATO cere suplimentarea trupelor din Afganistan cu 10.000 de militari

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

NATO cere suplimentarea trupelor din Afganistan cu 10.000 de militari

Externe 21 Ianuarie 2009 / 00:00 422 accesări

NATO are nevoie de 10.000 de militari în plus în Afganistan, pentru a supraveghea alegerile prezidenţiale din acest an, a afirmat, luni, în faţa Parlamentului belgian, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jaap de Hoop Scheffer. ”Alegerile necesită un efort suplimentar”, a precizat Jaap de Hoop Scheffer, estimînd acest efort la 10.000 de oameni în decurs de patru luni, în faţa comisiilor de Relaţii Externe şi de Apărare, din cadrul Senatului şi a Camerei Inferioare belgiene. Dacă data alegerilor prezidenţiale afgane nu a fost încă fixată, preşedintele afgan, Hamid Karzai, în vîrstă de 52 de ani, aflat la putere de şapte ani, îşi menţine pronosticuri favorabile, chiar dacă a fost ţinta criticilor recente ale lui Jaap de Hoop Scheffer, pentru ineficacitatea Guvernului său în faţa corupţiei şi a traficului de droguri.

Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate (ISAF), aflată sub comanda NATO în Afganistan, numără aproximativ 52.000 de militari. Cererea de suplimentări temporare a secretarului general este independentă de intenţia Washingtonului de a trimite în acest an între 20.000 şi 30.000 de soldaţi care să se alăture celor aproximativ 32.000 de militari americani deja prezenţi în Afganistan. Noul preşedinte american, Barack Obama, a anunţat o schimbare a priorităţilor, cu o retragere graduală a trupelor americane din Irak, în beneficiul Afganistanului, ţară pe care a decretat-o ”un front al războiului împotriva terorismului”.

În faţa parlamentarilor belgieni, secretarul general al NATO a recunoscut totuşi, că nu va fi uşor să găsească trupe suplimentare în această perioadă de criză financiară. Jaap de Hoop Scheffer a evocat un posibil angajament al forţei de reacţie rapidă a NATO, Forţa de Răspuns NATO (NRF), dar a admis în acelaşi timp că nu exista niciun consens între aliaţi privind acest subiect. Această forţă este considerată ca o rezervă cu o înaltă funcţie strategică, folosită ca avangardă în teatrul de operaţiuni, în aşteptarea părţii principale a trupelor, imediat ce se decide o intervenţie, de unde şi reticenţa anumitor ţări, în special Franţa, de fi folosită în alte scopuri.



12