NATO face bilanţul unui an de crize şi conflicte!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

NATO face bilanţul unui an de crize şi conflicte!

Externe 03 Decembrie 2014 / 00:00 506 accesări

Miniştrii Afacerilor Externe din statele membre NATO au făcut ieri la Bruxelles bilanţul unui an de crize şi conflicte în vecinătatea imediată, în Ucraina, Siria şi Irak. „2014 a fost un an de agresiune, crize şi conflicte”, a rezumat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg, în contextul în care şefii diplomaţiilor au abordat conflictul din estul Ucrainei, acţiunile extrem de violente ale jihadiştilor în Irak şi Siria, dar şi retragerea definitvă a trupelor combatante aliate din Afganistan după 13 ani de război.

Pentru a răspunde acestor crize, şefii de state şi guverne NATO au decis în septembrie să creeze o forţă reactivă, capabilă să se mobilizeze în 48 de ore, care urmează să devină operaţională în 2016. Până atunci, „un batalion-test” urmează să fie înfiinţat la începutul lui 2015 de către Germania, Olanda şi Norvegia, cu scopul de a crea „o forţă interimară cu un nivel foarte ridicat de reactivitate”. Aliaţii vor continua, în 2015, să pună în aplicare măsurile adoptate, pentru a asigura ţările baltice şi Polonia, îngrijorate de agresivitatea rusă, şi anume prin exerciţii într-un ritm susţinut, implicarea de cinci ori mai multe avioane în acţiuni de poliţie aeriană şi suplimentarea numărului de nave care să patruleze în Marea Neagră şi Marea Baltică.

NATO este îngrijorată și de violenţa şi extremismul care se răspândesc în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Turcia, ţară membră a NATO, în care au fost staţionate baterii antirachetă de tip Patriot cu scopul de a descuraja orice atac dinspre Siria, se află în apropierea asediului feroce al oraşului Kobane al jihadiştilor din gruparea Statul Islamic (SI). Reuniunea a parafat și încheierea misiunii de luptă NATO (ISAF) în Afganistan, în contextul în care îngrijorarea creşte după o serie de atentate sângeroase comise de către milițiile Taliban. ISAF va fi înlocuită cu o misiune de formare a forţelor afgane, „Susţinere Hotărâtă”. Alcătuită din 12.500 de oameni, dintre care 10.000 de militari americani, noua misiune urmează să fie lansată la 1 ianuarie. Secretarul de Stat american John Kerry va primi astăzi, la sediul NATO, circa 60 de miniştri, într-o primă reuniune la acest nivel al ţărilor care participă la coaliţia internaţională împotriva Statului Islamic atât în Irak, cât şi în Siria.



12