NATO încearcă să atragă Franţa, propunîndu-i funcţii de comandă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

NATO încearcă să atragă Franţa, propunîndu-i funcţii de comandă

Externe 13 Februarie 2009 / 00:00 460 accesări

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a încurajat, joi, Franţa să revină în structurile de comandă ale Alianţei şi a încercat să îndepărteze temerile că această decizie va afecta independenţa militară a Parisului. Într-o întîlnire cu parlamentari francezi, secretarul general al NATO a spus că Franţa va primi funcţii importante în Alianţă şi apărarea europeană va avea de cîştigat de pe urma revenirii sale în structurile de comandă aliate. Franţa ar avea greutate în structura de comandă, avînd în vedere contribuţiile sale militare, a spus secretarul general, deşi a refuzat să vorbească despre funcţii specifice. Deţinătoare a unui arsenal nuclear, Franţa nu a mai făcut parte din structurile de comandă ale NATO din 1966, cînd generalul Charles de Gaulle s-a retras în semn de protest faţă de ceea ce considera a fi ”hegemonia americană în Europa”. Preşedintele Nicolas Sarkozy a anunţat că Franţa doreşte să îi reia rolul deplin în NATO şi o decizie finală este aşteptată la summit-ul din aprilie. Există însă opoziţie în rîndul politicienilor framcezi. Franţa este, deja, unul dintre cei mai activi membri NATO, avînd mii de militari în misiunile din Kosovo sau Afganistan. Jaap de Hoop Scheffer a spus că este logic ca experienţa franceză din teren să fie folosită în procesul de planificare militară. Unii politicieni francezi se tem că apropierea de NATO va împiedica Franţa să acţioneze ca o contrapondere a politicii externe americane. Luna aceasta, un diplomat a declarat pentru Reuters că SUA au fost de acord ca Franţa să preia conducerea comandamentului regional NATO de la Lisabona şi al celui din Norfolk, Virginia, dacă revine în structurile NATO.

Între timp, Bulgaria l-a propus oficial, joi, pe fostul său ministru de Externe, Solomon Pasi, să îi urmeze lui Jaap de Hoop Scheffer în funcţia de secretar general al NATO. Jaap de Hoop Scheffer a anunţat că se va retrage anul acesta. Fost ministru olandez de Externe, Jaap de Hoop Scheffer se va retrage din funcţie în 2009, după ce a deţinut, timp de patru ani, postul de secretar general al NATO, alianţă militară formată din 26 de membri în cadrul căreia SUA deţin un rol neoficial de lider. Revista britanică “The Economist” îl citează pe ministrul canadian al Apărării, Peter MacKay, printre personalităţile susceptibile să îi succeadă în funcţie lui Jaap de Hoop Scheffer. “The Economist” citează şi numele fostului vicepremier liberal canadian John Manley, ca posibil candidat la funcţia de secretar general al NATO. Un alt nume vehiculat pentru această funcţie este cel al ministrului polonez de Externe, Radoslaw Sikorski.

Rusia vrea “relaţii de calitate cu NATO”

“Rusia vrea relaţii de calitate cu NATO, de la egal la egal şi reciproc avantajoase”, a declarat, joi, preşedintele rus, Dmitri Medvedev. El a afirmat şi că această cooperare urmează să se dezvolte în domeniile în care relaţiile sînt reale şi nu numai scrise pe hîrtie. Relaţiile dintre NATO şi Rusia s-au deteriorat după conflictul din Georgia, din luna august. În 2 decembrie, la o reuniune a miniştrilor lor de Externe de la Bruxelles, ţările NATO au convenit pentru “o reluare condiţionată şi treptată a contactelor Alianţei cu Rusia”. În urma acestei decizii, ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin, s-a întîlnit cu Jaap de Hoop Scheffer, în 19 decembrie, iar în 26 cu omologii săi din cele 26 de ţări membre. Aceste întâlniri au avut însă un caracter informal. La Conferinţa de la Munchen, NATO şi Rusia au rămas pe poziţii contrare în ceea ce priveşte Georgia şi prezenţa militară rusă în Abhazia şi Osetia de Sud şi au părut că nu au în vedere o reluare rapidă a relaţiilor oficiale. Tema relaţiilor NATO-Rusia va fi discutată în 19 şi 20 februarie, la Cracovia, de miniştrii Apărării din Alianţă, apoi în martie, la reuniunea miniştrilor de Externe şi, fără îndoială, la summit-ul aniversar de la începutul lunii aprilie.



12