”Rusia ar trebui să se alăture occidentalilor şi să joace un rol-cheie în construirea şi operarea unui scut antirachetă comun”, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, citat de cotidianul britanic ”The Independent”, în ediţia electronică de luni. Anders Fogh Rasmussen a cerut ca ”Rusia să devină parte din familie”, într-o declaraţie făcută înaintea unei conferinţe a NATO, care va fi organizată în această săptămână, dacă traficul aerian perturbat din cauza norului de cenuşă vulcanică provenit din Islanda va permite acest lucru. Reuniunea va trasa viitorul Alianţei, într-o lume marcată de ameninţări diferite de cele din timpul Războiului Rece.
După semnarea tratatului ruso-american de dezarmare nucleară START, discuţii confidenţiale au fost iniţiate între Moscova şi Washington privind un nou concept al scutului antirachetă, a confirmat purtătorul de cuvânt al NATO, James Appathurai. Potrivit lui Rasmussen, NATO este pregătită să depună eforturi pentru a reduce îngrijorarea Rusiei în legătură cu scutul antirachetă. ”Avem nevoie de un sistem de apărare antirachetă care include nu doar ţările NATO, ci şi Rusia. Un singur scut de securitate, pe care să îl construim împreună şi pe care să îl operăm împreună. Un scut de securitate care să ne protejeze pe toţi”, a declarat el. Noul concept strategic al NATO este realizat de fostul secretar de Stat american, Madeleine Albright şi Grupul de Experţi al organizaţiei.
Discuţii iniţiale vor începe în capitala estonă Tallinn, în această săptămână, dacă traficul aerian va permite acest lucru. Forma finală a strategiei va avea nevoie de acordul tuturor statelor membre, în cadrul unei alte reuniuni, în noiembrie. Din păcate, reuniunea informală a şefilor diplomaţiei din NATO, de la Tallinn, ar putea fi amânată din cauza problemelor din transport provocate de norul de cenuşă, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. “Pregătirile continuă, dar nu exclud posibilitatea unei amânări, din cauza problemelor legate de transportul aerian în Europa”, a spus el. Secretarul general a declarat că decizia definitivă va fi anunţată astăzi. El şi-a exprimat regretul pentru că nu a putut asista la funeraliile preşedintelui polonez, la Cracovia. Norul de cenuşă provocat de erupţia vulcanului islandez se propagă pe întregul continent european, iar numeroase state şi-au închis spaţiul aerian.