”Alianţa Nord-Atlantică nu este pregătită să facă faţă unui atac al Rusiei asupra unuia dintre statele membre NATO”, a apreciat, ieri, o comisie parlamentară britanică însărcinată cu probleme de Apărare. ”Riscul unui atac al Rusiei asupra unui stat membru NATO, în pofida faptului că rămâne slab, este real. Nu suntem convinşi că NATO ar fi pregătită să facă faţă acestei ameninţări”, a declarat Rory Stewart, preşedintele comisiei parlamentare multipartite însărcinate cu probleme de Apărare. Un raport întocmit de această comisie îndeamnă NATO, din care fac parte 28 de state, să staţioneze permanent trupe şi material militar în Estonia şi Lituania. De asemenea, comisia recomandă înfiinţarea unui sediu NATO în statele baltice.
Acest îndemn intervine în contextul în care SUA și UE tocmai au impus Rusiei noi sancţiuni, cele mai dure de la Războiul Rece încoace, din cauza implicării Moscovei în criza din Ucraina. Statele membre ale Grupului celor Şapte (G7) au condamnat, de asemenea, rolul destabilizator al Rusiei şi au ameninţat cu noi sancţiuni dacă Moscova nu optează pentru ”calea dezescaladării”. Raportul comisiei parlamentare britanice consideră situaţia din Ucraina o ”trezire care relevă lacune alarmante în situaţia pregătirii NATO”. ”Un atac rusesc neconvenţional, utilizând tactici asimetrice - ultima expresie folosită pentru acest concept este „război ambiguu“ -, va fi deosebit de dificil de contrat”, subliniază comisia. Ea cere ca tactici precum o recurgere la atacuri cibernetice sau la miliţii să fie incluse în Articolul 5 al Tratatului NATO, potrivit căruia toate statele membre au obligaţia să ajute orice alt stat membru atacat.
O purtătoare de cuvânt NATO a anunţat că acest raport va fi studiat cu atenţie şi că un plan de acţiune va fi discutat la viitorul summit NATO, în septembrie.