• Români evacuaţi • Două aeronave aparţinând TAROM urmau să decoleze, ieri, pentru evacuarea cetăţenilor din Libia, cu destinaţia La Valetta din Malta, pe durata zborului destinaţia finală putând fi modificată dacă şi condiţiile meteorologice vor permite aterizarea pe Aeroportul din Tripoli. Două feriboturi greceşti închiriate de China, pe care se află şi 15 români, au sosit, ieri, în portul Heraklion, de pe insula Creta, având la bord în jur de 4.000 de persoane evacuate din Libia, în marea lor majoritate chinezi. Cele două nave au transportat în total circa 4.000 de chinezi, precum şi 15 cetăţeni români, 35 din Italia, 46 din Grecia, 36 din Sri-Lanka şi 38 din Thailanda. Persoanele au fost evacuate din oraşul libian Benghazi, unde lucrau la construcţia de căi ferate, în domeniile petrolier şi de telecomunicaţii. Acestea vor fi adăpostite temporar în 11 hoteluri din Heraklion. Autorităţile chineze au mai închiriat două feriboturi, plecate miercuri din Grecia, în încercarea de a evacua în total circa 15.000 de chinezi. Feriboturile urmează să efectuează mai multe curse între Libia şi insula Creta, de unde chinezii vor fi repatriaţi pe calea aerului.
Alţi 16 români au fost evacuaţi. Un avion cu 61 de persoane la bord, printre care 15 polonezi şi 15 români şi 20 de britanici, a ajuns în noaptea de miercuri spre joi în Polonia. Persoanele evacuate au descris situaţia de pe aeroportul din Tripoli ca fiind asemănătoare cu Infernul lui Dante. Un alt avion cu 163 de pasageri, majoritatea ucraineni, dar şi un român, a ajuns tot în noaptea de miercuri spre joi la Kiev, venind de la Tripoli. Printre cei 163 de pasageri s-au numărat 125 de ucraineni, cinci ruşi, doi slovaci, 11 polonezi, patru kazahi, un ungur, patru cehi şi zece azeri. La bordul avionului s-au aflat 38 de copii şi 47 de femei. Şi un avion închiriat de grupul petrolier britanic British Petroleum, ce transporta circa 150 de britanici, a aterizat ieri pe aeroportul Londra-Gatwick. Este primul avion charter ce repatriază resortisanţi britanici. Ministerul britanic al Afacerilor Externe afirmas că circa 500 de britanici se aflau în Libia, între care 170 angajaţi ai unor societăţi petroliere în pericol în deşertul libian. Peste 30.000 de tunisieni şi egipteni au fugit din Libia începând de luni pentru a reveni în ţările lor, a anunţat Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, precizând că se aşteaptă la sosirea a încă zeci de mii de persoane.
• Posibilă intervenţie • UE solicită sprijinul forţelor navale pentru evacuarea a circa 6.000 de cetăţeni europeni care se află acum în Libia. Totodată, UE nu exclude organizarea unei intervenţii militare în scopuri umanitare pentru a ajuta la evacuare cetăţenilor săi din Libia. Printre scenariile analizate se numără mobilizarea de mijloace militare în scopul evacuării umanitare. UE se teme de o catastrofă umanitară în urma violenţelor din Libia şi a trimis experţi la frontierele tunisiană şi egipteană cu această ţară pentru a evalua necesităţile în cazul unui exod al populaţiei. Între 500.000 şi 1,5 milioane de cetăţeni străini, originari, majoritatea, din ţări subsahariene, trăiesc în Libia, potrivit datelor furnizate de autorităţile europene. Şi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a anunţat că va trimite echipe de medici şi asistente medicale în ţările vecine.
NATO nu intenţionează să intervină în Libia, căzută pradă unei insurecţii sângeroase împotriva regimului Kadhafi, a declarat, ieri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, aflat într-o vizită în Ucraina. Evenimentele din Libia nu ameninţă niciun membru NATO, dar a avertizat că acest conflict ar putea provoca o criză de exod în masă. La rândul său, preşedintele Obama, a afirmat că reprimarea violentă a manifestaţiilor din Libia este scandaloasă, iar cei vinovaţi trebuie să răspundă pentru acţiunile lor.
• Reprimare violentă • Regimul Kadhafi ar putea folosi arme neconvenţionale cum ar fi gazul sarin pentru a reprima manifestaţiile, a declarat un diplomat libian demisionar. Reprimarea manifestaţiilor este foarte brutală şi se estimează că peste o mie de persoane şi-au pierdut viaţa. Ieri, o unitate a armatei libiene loială lui Muammar Kadhafi a atacat protestatari antiguvernamentali strânşi într-o moschee din Zawiya, oraş-cheie la vest de Tripoli, distrugând un minaret cu rachete antiaeriene şi arme automate. Atacul s-a soldat cu moartea zece persoane şi rănirea altor câteva zeci, dar protestatarii au reuşit în cele din urmă capturarea a şapte bărbaţi în uniforma forţelor armate. Membri ai Comitetelor Revoluţionare conduse de Muammar Kadhafi ar fi comis execuţii sumare în spitalele din Tripoli, a declarat secretarul general al Ligii libiene pentru drepturile omului.
Capitala Tripoli era un oraş-fantomă, ieri, forţele de securitate intensificându-şi acţiunile, potrivit martorilor, în timp ce în alte zone protestatarii antiguvernamentali îşi declarau victoria, după ce ar fi preluat controlul asupra celui de-al treilea oraş al ţării. Misrata, al treilea oraş al ţării, ar fi în prezent sub controlul opoziţiei, care i-a îndepărtat pe mercenari, la fel ca şi oraşul Az Zintan, potrivit martorilor şi mai multor rapoarte din presă. Opoziţia controlează cel de-al doilea oraş al ţării, Benghazi, unde mulţimile de oameni şi-au exprimat bucuria când jurnaliştii internaţionali au intrat în oraş.
• Ajutor extern • Muammar Kadhafi a apreciat, ieri, într-un mesaj audio difuzat de televiziunea libiană, că manifestanţii din Libia servesc interesele liderului al-Qaida, Osama ben Laden. A mai afirmat, în acest mesaj difuzat în cea de-a zecea zi a unei revolte fără precedent, că manifestanţii iau droguri distribuite de agenţi din străinătate. Declaraţia vine la scurt timp după ce Organizaţia al-Qaida din Maghrebul Islamic şi-a exprimat sprijinul total pentru manifestanţii libieni şi a promis ajutor pentru insurecţia împotriva liderului libian. Traducerea în engleză a comunicatului nu face referire la instalarea unui emirat islamic la Derna, condus de un fost deţinut de la Guantanamo, anunţată anterior de ministrul adjunct de Externe libian, Khaled Kaim.
Liderul libian, aflat la conducerea acestei ţări de 42 de ani, a adăugat că puterea sa în Libia este, pur şi simplu, morală. În ajutorul său, Ciadul a trimis militari. Preşedintele Idriss Deby a ordonat trimiterea trupelor în Libia, iar locuitorii oraşului libian Benghazi au confirmat prezenţa mercenarilor. Militarii străini probabil sunt plătiţi din fondurile pe care Libia le obţine din vânzarea petrolului. Militarii din Ciad probabil au ajuns în Libia prin sudul ţării, traversând o regiune muntoasă. Chemarea mercenarilor demonstrează nervozitatea lui Muammar Kadhafi, care nu mai are încredere nici măcar în forţele speciale, aflate în subordinea fiilor săi.
• O sinucidere anunţată • Muammar Kadhafi va fi „părintele sfătuitor” al oricărui nou regim libian, susţine unul dintre fiii acestuia, care consideră că violenţele cu care se confruntă ţara în prezent reprezintă „un cutremur pozitiv ce va pava calea către reformele necesare”. Potrivit lui Saadi Kadhafi, care a acceptat să ofere un interviu prin telefon unui cotidian britanic, 85% din ţară este foarte calmă şi foarte sigură. Părând relaxat şi nu un membru al unei familii conducătoare care se aşteaptă să fie înlăturată în viitorul apropiat, Saadi Kadhafi a dezvăluit că fratele său, Seif al-Islam, lucrează la o nouă Constituţie şi va face un anunţ în legătură cu aceasta în curând. A mai precizat că tatăl său se pregăteşte să lucreze cu orice nou regim. Nu a oferit informaţii despre starea industriei de hidrocarburi a ţării, dar a declarat că armata va fi trimisă pentru a păzi facilităţile, dacă va fi necesar. A recunoscut că au fost folosite nave şi avioane pentru bombardarea depozitelor de muniţie din apropiere de Benghazi, în estul ţării, dar a subliniat că acestea erau departe de zonele populate. A încercat să justifice această măsură prin faptul că al-Qaida a profitat de haos pentru a prelua controlul regiunilor estice de la protestatarii legitimi şi monarhişti. Ca şi tatăl şi fratele său la începutul săptămânii, Saadi Kadhafi a insistat că mulţi protestatari au luat droguri foarte puternice, cum ar fi amfetamine sau ecstasy.
Liderul libian se va sinucide cum a făcut Hitler, pe fondul revoltelor care au loc în Libia, afirmă ministrul libian demisionar al Justiţiei, Mustapha Abdel Jalil. Acesta a mai afirmat că are dovada că Muammar Kadhafi a dat ordinul pentru Lockerbie, în extrase ale acestui interviu exclusiv publicate în avans pe site-ul cotidianului suedez „Expressen”. Nici premierul bulgar Boiko Borisov nu are cuvinte prea frumoase la adresa liderului libian. Muammar Gaddafi a extorcat Bulgaria în legătură cu procesul asistentelor medicale bulgare, obţinând 130 milioane de dolari de la Sofia, a declarat acesta.
Pe de altă parte, ONU a revocat funcţia de ambasadoare a bunăvoinţei acordată fiicei lui Muammar Kadhafi, din cauza evenimentelor tragice. Aisha Kadhafi fusese numită ambasadoare a bunăvoinţei a Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, pentru a vorbi despre violenţa împotriva femeilor şi despre SIDA în Libia. Aisha Kadhafi este profesor de drept şi a făcut parte din echipa responsabilă cu apărarea lui Saddam Hussein după înlăturarea sa de la putere.