Nicio discuţie nu se află în curs în cadrul NATO, în vederea unei eventuale intervenţii în Siria, pentru că la ora actuală nu sunt întrunite condiţiile necesare, a declarat, ieri, ambasadorul SUA la Alianţa Nord-Atlantică, Ivo Daalder. ”Ţările NATO cred că, la ora actuală, chestiunea unei intervenţii, care este întotdeauna complexă, nu este luată în calcul. Însă, bineînţeles, toate ţările urmăresc cu mare atenţie situaţia, în timp ce violenţele continuă după masacrul de la Hula”, a declarat Ivo Daalder, explicând că două dintre cele trei condiţii stabilite în 2011 pentru intervenţia în Libia nu sunt îndeplinite în momentul de faţă în cazul Siriei. Ceea ce este comparabil cu Libia este situaţia de pe teren, cu actele de violenţă comise împotriva civililor de către forţele guvernamentale, care trebuie să se oprească, a spus el. Însă nu există apeluri în regiune sau din partea opoziţiei siriene pentru o intervenţie militară a NATO, a precizat Daalder. În plus, nu există o bază internaţională legală pentru o intervenţie, sub forma unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU. ”Din cauza acestor circumstanţe, nu este posibil ca NATO să intervină”, a spus Ivo Daalder.
LAUDĂ A LA MERKEL Cancelarul german, Angela Merkel, a estimat ieri că Rusia a colaborat în mod constructiv în legătură cu Siria la Consiliul de Securitate al ONU, apreciere făcută de şefa Guvernului Germaniei cu o zi înainte de o întâlnire la Berlin cu preşedintele rus, Vladimir Putin. ”Vom face tot ce se poate pentru a atenua suferinţele oamenilor”, a mai spus Angela Merkel, referindu-se la discuţiile pe care le va purta cu Putin, astăzi, despre Siria. Cancelarul german urmează să-l primească pe preşedintele rus cu onoruri militare, la Berlin, în cadrul primei lui deplasări în Germania de la revenirea la Kremlin. Cei doi lideri vor avea o conferinţă de presă comună la încheierea convorbirii lor.
DEZACORD UE Un dezacord între cei 27 membri ai UE a condus la o stranie situaţie la Bruxelles: ambasadorul Siriei în Belgia a fost declarat persona non grata, marţi, dar acelaşi diplomat rămâne la post, deoarece este şi reprezentant al ţării sale pe lângă UE, a comentat, ieri, ”Le Monde”, care a mai adăugat că România şi Cipru, sprijinite de statele scandinave, s-au arătat critice faţă de poziţia adoptată de unii dintre partenerii lor, în ceea ce priveşte expulzarea ambasadorilor. ”Expulzarea ambasadorului sirian din România e perfect corectă din punct de vedere politic dar la Damasc trebuie păstrat personalul tehnic consular, pentru că trebuie să avem grijă de comunitatea românească de acolo”, a declarat, ieri, premierul Victor Ponta. Întrunit în aceeaşi zi pentru a aborda dosarul sirian, după câteva zile de la masacrul de la Hula, soldat cu 108 morţi, între care 49 de copii, Comitetul Politic şi de Securitate (COPS), care reuneşte ambasadorii celor 27 de state UE, nu a adoptat o poziţie comună în ceea ce priveşte expulzarea ambasadorilor.
Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Catherine Ashton, a declarat miercuri, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, Michael Mann, că expulzarea ambasadorului sirian pe lângă UE nu era pe ordinea de zi. Un răspuns indirect pentru eurodeputatul PS belgian Veronique De Keyzer, care o invita să adopte o poziţie tranşantă. Formal, Catherine Ashton nu poate hotărî ruperea relaţiilor diplomatice fără o poziţie unanimă în acest sens a celor 27. Se pare totuşi că Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE) pe care îl conduce nu sprijină decizia capitalelor în ceea ce priveşte expulzarea. SEAE afirmă că doreşte să păstreze interlocutori în faţa cărora să-şi poată exprima dezaprobarea şi subliniază că dispune de o delegaţie la Damasc, la cererea opoziţiei. Aceasta îl poate informa în legătură cu evoluţiile de pe teren.
ULTIMATUMUL MULŢIMII Miercuri, rebelii sirieni i-au dat un termen de 48 de ore preşedintelui Bashar al-Assad, pentru a respecta un plan de pace internaţional, destinat să oprească violenţa sau să facă faţă consecinţelor, a declarat un purtător de cuvânt al rebelilor. Ultimatumul se încheie astăzi, la 9.00 GMT, când rebelii susţin că sunt liberi de orice angajament şi vor apăra şi proteja civilii, satele şi oraşele lor.