Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, aflat în vizită în Azerbaidjan, a afirmat vineri că Alianţa nu va recurge la o intervenţie militară în Siria şi a respins comparaţia cu Libia pe acest subiect. Dar secretarul general al NATO nu a exclus o posibilă intervenţie, dacă Turcia, ţară NATO, va fi ameninţată de Siria. Turcia adăposteşte zeci de mii de refugiaţi sirieni, printre aceştia numărându-se şi sute de militari, inclusiv generali. Relaţiile dintre Siria şi Turcia sunt tensionate, Damascul acuzând Ankara că oferă sprijin rebelilor sirieni care încearcă să-l înlăture de la putere pe preşedintele Bashar al-Assad.
Între timp, un atentat cu vehicul-capcană s-a produs vineri într-un cartier din Damasc, în apropiere de Palatul de Justiţie, la aproape două ore după un prim atac comis în nordul capitalei, a anunţat televiziunea de stat siriană. Explozia s-a produs în sectorul Mazzé, pe o stradă între Palatul de Justiţie şi Ministerul Informaţiei. Câteva vehicule au fost avariate în urma deflagraţiei. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH) a semnalat, de asemenea, o puternică explozie în apropiere de Palatul de Justiţie. Mai multe atentate s-au produs la Damasc, de la declanşarea revoltei împotriva regimului Bashar al-Assad, în martie 2011, cel mai sângeros soldându-se cu 55 de morţi şi 372 de răniţi, la 10 mai, în regiunea Qazzaz, în faţa unui imobil în care se afla o clădire a Securităţii.
AJUTOR EUROPEAN CE va debloca un ajutor umanitar suplimentar de 50 de milioane de euro, pentru a ajuta civilii sirieni afectaţi de criza din ţară, a anunţat, vineri, comisarul european responsabil de ajutorul umanitar, Kristalina Georgieva. Acordarea acestui ajutor trebuie aprobată de PE şi de cele 27 de guverne din UE. Acest ajutor ar ridica la 119 milioane de euro contribuţia totală a CE. Ajutorul este destinat unui număr de peste 1,5 milioane de persoane din Siria, precum şi multor sirieni care au fugit spre Iordania, Liban, Turcia şi Irak, numărul acestora din urmă ridicându-se, potrivit lui Georgieva, la circa 200.000.
AJUTOR ROMÂNESC MAE a transferat din bugetul destinat Asistenţei Oficiale pentru Dezvoltare (ODA) fonduri pentru finanţarea necesităţilor specifice unor situaţii umanitare de urgenţă din Siria şi Niger. Astfel, 70.000 de dolari au fost transferaţi pentru Siria, din care 20.000 de dolari către Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) pentru finanţarea Mecanismului de finanţare a situaţiilor de urgenţă privind migraţia şi 50.000 de dolari către Oficiul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Ajutorului Umanitar (UN OCHA) pentru Mecanismul de finanţare în regim de urgenţă (Emergency Response Fund). Potrivit MAE, numărul persoanelor afectate de conflict şi care necesită asistenţă umanitară pe teritoriul Siriei este în continuă creştere, ridicându-se la 2,5 milioane. Numărul total al refugiaţilor sirieni înregistraţi şi/sau asistaţi umanitar în ţările vecine (Turcia, Iordania, Liban, Irak) depăşeşte 240.000. Alţi 30.000 de euro vor fi destinaţi Nigerului (Zona Sahel). Suma va merge către Programul Alimentar Mondial, pentru finanţarea proiectului Saving lives, Preventing acute malnutrition and Protecting livelihoods of vulnerable crisis-affected populations (food component), inclus în Apelul Consolidat al ONU pentru Niger 2012.