NATO poate lansa operaţiuni antiteroriste în Libia... la cerere

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

NATO poate lansa operaţiuni antiteroriste în Libia... la cerere

Externe 15 Aprilie 2016 / 16:47 556 accesări

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că Alianţa Nord-Atlantică este pregătită să ofere asistenţă Libiei la operaţiunile împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic. ”Situaţia din Libia este foarte dificilă şi foarte periculoasă. Observăm că au loc confruntări militare. Observăm creşterea prezenţei reţelei teroriste Stat Islamic. Noi suntem pregătiţi să oferim asistenţă, dar Guvernul libian trebuie să formuleze o solicitare. Nu vom trimite trupe şi nu vom demara operaţiuni militare în Libia fără o solicitare din partea Guvernului libian”, a subliniat secretarul general NATO. În Libia domnește anarhia după înlăturarea regimului Muammar Gadhafi, în anul 2011.

Pe de altă parte, Stoltenberg a subliniat că Alianța Nord-Atlantică este preocupată de incidentul provocat de Rusia în Marea Baltică și condamnă atitudinea Moscovei, cerând evitarea situaţiilor periculoase. ”Comportamentul Rusiei generează probleme de securitate şi este lipsit de profesionalism. Am observat o serie de exemple ale acestui tip de comportament, astfel că este necesară transparenţă, pentru diminuarea riscurilor. Vom avea o întrunire a Consiliului NATO - Rusia săptămâna viitoare, iar una dintre teme va fi cea a activităţilor militare şi a transparenţei”, a precizat Stoltenberg. Secretarul general NATO a evidenţiat necesitatea evitării incidentelor ostile de genul celui din Marea Baltică şi al doborârii avionului militar rus de către Turcia, în noiembrie 2015.

Două avioane de vânătoare ruse s-au apropiat în mod agresiv, de mai multe ori în ultimele zile, de distrugătorul american „USS Donald Cook“, în Marea Baltică, acuză oficiali din cadrul Departamentului Apărării din SUA. Cele două avioane de tip Su-24 au survolat la joasă altitudine distrugătorul american, apropiindu-se la câteva zeci de metri de acesta. În schimb, potrivit Ministerului rus al Apărării, nava militară americană se îndrepta spre o bază navală rusă de pe litoralul Mării Baltice în momentul în care a fost interceptată de avioanele ruse, care au evitat-o, prin respectarea tuturor procedurilor de siguranţă. ”Ca să fim sinceri, nu înţelegem reacţia nervoasă a colegilor noştri americani”, a declarat Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.



12