Astăzi, NATO va prelua comanda tuturor operaţiunilor militare ale coaliţiei internaţionale din Libia. Informaţia fusese anunţată încă de luni, de preşedintele american, Barack Obama. “Alianţa noastră cea mai eficientă, NATO, a preluat responsabilitatea aplicării embargo-ului asupra armelor şi a zonei de interdicţie aeriană în Libia. NATO a decis să îşi asume o responsabilitate suplimentară, aceea de a proteja civilii libieni. Acest transfer al SUA către NATO va avea loc miercuri”, anunţase Obama. Luni seară, avioane de vânătoare americane şi o navă militară au atacat o ambarcaţiune a Pazei de Coastă libiene şi două nave mai mici. Atacul a avut loc după informaţii conform cărora nava Pazei de Coastă şi ambarcaţiunile de escortă trăgeau focuri de armă spre nave comerciale din portul Misrata. Intervenţia militară a costat până acum SUA circa 550 de milioane de dolari. Purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Kathleen Kesler, a menţionat că 60% din această sumă s-a dus pe muniţie, bombe şi rachete, restul reprezentând sumele necesare pentru transportul forţelor, pentru combustibil sau accelerarea stării de pregătire de luptă a trupelor.
Reuniunea Grupului de Contact. Reprezentanţi din 40 de ţări şi organizaţii internaţionale s-au întâlnit ieri, la Londra, la o primă reuniune a Grupului de Contact pentru Libia, cu obiectivul asumat de a consolida coaliţia internaţională care intervine în această ţară din nordul Africii şi pentru a aborda problemele tranziţiei post-Gaddafi. SUA şi mai multe state europene, printre care Marea Britanie şi Franţa, cele trei naţiuni ce formează tridentul ofensiv al intervenţiei militare din Libia, au fost reprezentate la nivel de miniştri de Externe. Turcia, care şi-a oferit medierea pentru o încetare a focului, a fost de asemenea prezentă, alături de mai multe ţări arabe, printre care Iordania, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Liban şi Tunisia. Secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, alături de preşedintele Comisiei Uniunii Africane, Jean Ping, au participat la această primă reuniune a Grupului de Contact de după începutul loviturilor aeriene ale alianţei, la 19 martie. “Gaddafi trebuie să plece imediat”, au susţinut luni, într-o declaraţie comună, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy şi premierul britanic, David Cameron. Cei doi lideri europeni au participat la o videoconferinţă alături de preşedintele Obama şi de cancelarul german, Angela Merkel. Premierul britanic, David Cameron, doreşte ca reuniunea de ieri de la Londra să conducă la o extindere a coaliţiei statelor care se angajează să aplice rezoluţiile ONU privind Libia. “Libia va fi eliberată rapid de sub forţele colonelului Muammar Gaddafi”, a estimat, luni, ministrul italian de Externe, Franco Frattini. “Cred că Uniunea Africană are posibilitatea de a formula o propunere care să-l convingă pe Gaddafi să abandoneze puterea”, a mai adăugat oficialul italian, făcând trimitere la un eventual exil al liderului libian.
Apelul lui Gaddafi. Liderul libian a transmis un mesaj în care face apel la Grupul de Contact pentru Libia să pună capăt “ofensivei barbare” împotriva ţării sale, comparând-o cu campaniile militare ale lui Hitler în Europa. “Lăsaţi Libia libienilor, sunteţi pe cale să efectuaţi o operaţiune de exterminare a unui popor în siguranţă şi să distrugeţi o ţară în dezvoltare”, a cerut colonelul Gaddafi, care se confruntă cu o rebeliune armată de la jumătatea lui februarie.
Liderul Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT) libian, Mustafa Abdeljalil, a declarat că “Muammar Gaddafi va fi judecat în Libia, după victoria insurecţiei”, adăugând că are “o nevoie urgentă de arme uşoare”. “Încercăm să construim o ţară liberă, democratică, respectând drepturile omului şi alternanţa politică”, a afirmat el, apreciind că “poporul libian a făcut o alegere dificilă, aceea de a înfrunta un tiran”. Consiliul, alcătuit din 31 de reprezentanţi ai principalelor oraşe din ţară, este reprezentantul oficial al opoziţiei libiene, care încearcă să transpună avansul militar în plan politic şi să construiască un guvern paralel, cu scopul de a pregăti perioada post-Gaddafi, în timp ce luptele continuă să devasteze ţara.
Chavez se teme că va avea soarta lui Gaddafi. Preşedintele venezuelean se teme că va fi următoarea ţintă a “imperialismului american” şi că ar putea avea soarta lui Muammar Gaddafi. “Vedem cum imperialismul american şi-a aruncat masca. A lăsat morala şi şi-a oferit un pretext pentru a bombarda oraşele libiene şi a ucide civili. Se încearcă o clasare a lui Chavez şi Gaddafi în categoria dictatorilor cruzi”, a spus Chavez. El a declarat că numele mai multor state latino-americane se află pe lista ţărilor indezirabile, dar numele său este pe primul loc. “În timp ce comunitatea internaţională asistă liniştită la războiul din Libia, există o oportunitate reală de neutralizare a proiectelor militare împotriva Venezuelei şi altor state din America Latină. Trebuie să strângem rândurile în cadrul alianţei bolivariene şi să avansăm proiectul de socialism bazat pe democraţie şi pace. Obiectivul nostru este să evităm războiul”, a declarat el.