Federaţia Rusă a notificat Alianţa Nord-Atlantică cu privire la decizia de suspendare a prevederilor Tratatului Forţelor Convenţionale din Europa (CFE). Moscova a confirmat deja că, începînd cu data de 12 decembrie, nu va mai permite inspecţiile militare stipulate în tratat. Pe de altă parte, ruşii nu au declarat explicit că se vor retrage din acest tratat. Decizia de acum a Federaţiei Ruse a fost primită cu regret de Alianţa Nord-Atlantică.
Potrivit unui comunicat de presă al NATO, aliaţii sînt foarte îngrijoraţi de această acţiune unilaterală a Rusiei şi îşi exprimă speranţa că dialogul poate fi reluat. În acelaşi timp, Alianţa îşi susţine angajamentul asumat prin Tratatul CFE, cu toate că versiunea revizuită a acestuia nu a fost ratificată de niciun stat membru. Ţările baltice, Letonia, Lituania şi Estonia, şi-au exprimat îngrijorarea faţă la decizia Kremlinului. Tratatul CFE, semnat în 1990, limitează şi controlează numărul şi dispunerea trupelor şi armamentului convenţional pe continentul european. El a fost modificat în 1999, pentru a reflecta schimbările din Europa după destrămarea URSS. Doar Rusia a ratificat versiunea revizuită, iar statele NATO au declarat că nu o vor ratifica pînă la retragerea trupelor ruse din Gruzia şi Transnistria. Rusia a ameninţat încă de atunci că va suspenda prevederile tratatului, dacă statele NATO nu îl vor ratifica. Analiştii politici susţin că gestul de acum al Rusiei este doar o încercare de reluare a dialogului constructiv cu partenerii din NATO şi de aplicare a Tratatului CFE.
În cursul zilei de ieri, armata rusă a anunţat că Rusia îşi va desfăşura noul sistem de apărare antiaeriană S-400 Triumph în regiunea Moscovei, la sfîrşitul acestei luni. “Un post de comandă şi o unitate echipată cu baterii S-400 vor fi instalate la sfîrşitul lunii august”, a declarat colonelul Aleksandr Drobişevski, agenţiei Interfax. Noile rachete permit distrugerea ţintelor - avioane, rachete de croazieră, rachetă cu rază scurtă şi medie de acţiune - la distanţe de pînă la 400 de kilometri, adică de două ori mai mult decît distanţa la care sînt eficiente rachetele Patriot americane şi de 2,5 ori mai mult decît S-300P. După primele teste reuşite ale S-400 în 1999, Rusia a anunţat şi amînat de mai multe ori desfăşurarea rachetelor de acest tip, aparent din cauza unor probleme tehnice sau financiare. Rusia are peste 30 de regimente dotate cu S-300 care vor fi înlocuite treptat cu S-400. Cele din urmă vor fi desfăşurate pînă în 2015 în jurul tuturor marilor centre administrative şi economice din Rusia. În cursul zilei de ieri, autorităţile ruse au confirmat suspendarea participării ţării la Tratatul Forţelor Convenţionale, începînd cu data de 12 decembrie. Moscova a trimis Olandei, ţara depozitară a tratatului, un memorandum adresat NATO, în care anunţă retragerea din respectivul tratat. În prezent, NATO analizează răspunsul pe care îl va da în cel mai scurt timp Rusiei.
De cealaltă parte a baricadei, SUA ar putea începe construcţia scutului antirachetă din Polonia în februarie anul viitor, a declarat pentru media rusă ministrul adjunct al Afacerilor Externe de la Varşovia, Witold Waszczykowski. “În cazul în care pînă în toamnă ajungem la un acord final cu SUA, iar Congresul american votează pentru finanţarea întregului proiect, atunci construcţia ar putea începe în februarie 2008”, a declarat ministrul polonez. Legat de acest subiect, preşedintele Lech Kaczynski s-a întîlnit ieri cu omologul său George W.Bush, pentru a pune la punct detaliile legate de viitorul scut antirachetă construit de americani. Washingtonul doreşte amplasarea de interceptoare în Polonia şi a unei baze radar în Cehia pentru a proteja SUA şi Europa de un potenţial atac cu rachete din ţări precum Iran sau Coreea de Nord.