Manevrele militare ale NATO, criticate de Rusia, au început miercuri, în Georgia, după o zi de la o revoltă a militarilor georgieni, în spatele căreia Tbilisi este de părere că se află Moscova. La aceste manevre, care urmează să se desfăşoare timp de aproximativ o lună, iau parte aproximativ 1.000 de militari din 12 ţări membre NATO sau ale Parteneriatului pentru Pace al Alianţei Nord-Atlantice. Moscova şi-a exprimat, marţi, satisfacţia faţă de decizia Kazahstanului, R. Moldova, Armeniei şi Serbiei de a se retrage din cadrul exerciţiilor NATO găzduite de Georgia, a anunţat un purtător de cuvînt al Ministerului rus de Externe. NATO a declarat că participanţii la exerciţiile anunţate în cadrul programului Parteneriat pentru Pace, în perioada 6 mai - 1 iunie, sînt nouă state membre NATO şi mai multe ţări partenere.
Un spion care a transmis informaţii Rusiei despre mişcările trupelor georgiene în cursul conflictului din Osetia de Sud a fost arestat în Georgia, după revolta la baza militară din centrul ţării, a anunţat preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili. Şeful direcţiei de informaţii din cadrul Ministerului georgian de Externe, responsabil de relaţiile cu NATO, a lucrat cîţiva ani pentru serviciile secrete ale unui stat vecin, susţine preşedintele georgian, fără a dezvălui numele suspectului. Georgia a anunţat, marţi, arestarea medicului Vahtang Maisaia, expert în politologie. Potrivit familiei suspectului, calculatorul şi dischetele expertului au fost confiscate de poliţie. Ministerul de Interne a difuzat o înregistrare în cursul căreia Maisaia recunoştea că lucra pentru servicii secrete străine. Marţi a avut loc o revoltă la o unitate de blindate din oraşul Muhrovani. Ministerul de Interne a anunţat dejucarea unei lovituri de stat organizată de oficiali militari.
”Agravarea situaţiei din Georgia devine un factor de destabilizare în regiune”, a declarat, miercuri, adjunctul ministrului rus al Afacerilor Externe, Grigori Karasin, într-o convorbire telefonică avută cu omologul său american, Daniel Fried. ”În Georgia se întîmplă ceea ce ne-am temut dintotdeauna, şi anume, agravarea unei situaţii politice incontrolabile, care este interpretată de autorităţile georgiene ca acţiuni ale inamicului Rusia”, a anunţat Karasin. Georgia este, de la 9 aprilie, cuprinsă de un val de manifestaţii ale opoziţiei, care încearcă să obţină demisia preşedintelui Mihail Saakaşvili, un aliat al SUA.