NATO trebuie să-şi menţină potenţialul nuclear şi să se doteze cu o apărare antirachetă pentru a se proteja de eventuale atacuri balistice din partea unor state sau terorişti, a declarat, joi, la Tallinn, secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen. ”Avem nevoie de un instrument viabil de intimidare nucleară. Trebuie să aspirăm la o lume fără arme nucleare. Împărtăşesc acest vis, dar trebuie să ne păstrăm potenţialul nuclear, atât timp cât există în lume regimuri problematice şi grupări teroriste ce reprezintă pentru noi o ameninţare nucleară”, a spus el, la reuniunea informală din Tallinn. Această reuniune ministerială a NATO este un eveniment politic internaţional de o anvergură inedită în istoria Estoniei. În afară de miniştrii de Extere, la Tallinn s-au dus delegaţiile a 45 de state membre ISAF. Numărul total al participanţilor depăşeşte 500 de persoane.
“Rusia nu are dreptul de a se opune aderării la NATO a ţărilor vecine, acestea fiind singurele în măsură să decidă apartenenţa lor la Alianţă şi UE”, a declarat, joi, la Tallinn, secretarul de Stat american, Hillary Clinton. Spre iritarea Moscovei, Ucraina şi Georgia, două foste republici sovietice, încearcă de ani de zile să intre în NATO. Kievul a renunţat oficial la această perspectivă, de la sosirea la putere a preşedintelui Viktor Ianukovici. Recunoscând că relaţiile cu Moscova rămân problematice pentru Estonia, Clinton a subliniat că SUA încearcă să-şi amelioreze legăturile cu Rusia. ”Vrem să trăim într-o lume stabilă, cu o Rusie prietenă”, a explicat ea. Miniştrii de Externe ai SUA şi Estoniei au spus că este necesară cooperarea cu Rusia în toate domeniile în care este posibil, mai ales în combaterea terorismului şi traficului de droguri, în controlul armamentelor şi dosarul afgan. Clinton a sosit la Tallinn pentru a participa la reuniunea informală a miniştrilor de Externe din NATO.
Rusia este îngrijorată de proiectele SUA de a desfăşura rachete Patriot în Polonia, în apropierea frontierei ruse, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse, Andrei Nesterenko. Potrivit acestuia, partea rusă nu ştie nici ce ameninţări ar urma să contracareze manevrele antirachetă fixate pentru sfârşitul lui 2010 în apropiere de Kaliningrad, enclavă rusă la frontiera UE. Totuşi, Moscova este dispusă să continue împreună cu Washingtonul analizarea ameninţării reprezentate de rachete. SUA vor să desfăşoare, în Polonia, mai multe baterii de rachete sol-aer Patriot. Ele vor fi implantate în apropiere de localitatea Morag, la 60-100 kilometri distanţă de frontiera rusă şi vor putea acoperi întreg teritoriul regiunii Kaliningrad.