NATO a anunţat ieri că va propune, în curând, Georgiei o cooperare în domeniul apărării, fără să meargă până la o aderare, un subiect sensibil în relaţiile cu Rusia, în contextul crizei ucrainene. Reuniţi la Bruxelles, miniştrii de Externe din cele 28 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice au decis să dezvolte un pachet substanţial pentru Georgia, cu scopul de a o ajuta să se apropie de NATO, a declarat, ieri, secretarul general al organizaţiei, Anders Fogh Rasmussen. ”Vom examina măsurile în săptămânile viitoare, înaintea summitului NATO de la Newport, Marea Britanie, din perioada 4-5 septembrie”, a precizat el.
Atentă să-şi consolideze securitatea în faţa ameninţării ruse, Georgia spera să obţină la acest summit lansarea negocierilor şi declanşarea planului de acţiune în vederea aderării, prima etapă a acestui proces. În 2008, la summitul de la Bucureşti, NATO a afirmat că Georgia şi Ucraina au vocaţia să adere la blocul militar, dar fără să stabilească o dată în acest sens. Anunţul a fost denunţat de Rusia, ostilă unei prezenţe NATO la frontierele sale. ”Nicio ţară nu dispune de un vot de veto faţă de extinderea NATO”, a subliniat, ieri, Rasmussen, dând asigurări că ”uşa NATO rămâne deschisă unor noi membri”. Însă statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice au poziţii divergente în cazul Georgiei, o ţară care participă în mod activ la numeroase misiuni ale organizaţiei în Afganistan şi care a mobilizat recent trupe în Republica Centrafricană, în cadrul misiunii UE. În opinia unora, aderarea sa ar prezenta riscuri la adresa NATO, ai cărei membri sunt legaţi printr-o datorie de solidaritate, potrivit articolului 5 al actului său fondator, în cazul în care un unul dintre ei este ameninţat. Însă de la războiul-fulger cu Rusia, din 2008, Georgia a pierdut controlul asupra unei părţi a teritoriului său, Osetia de Sud şi Abhazia trecând sub control rusesc, a subliniat un diplomat.
În afară de Georgia, alte trei ţări din Balcani doresc să se alăture NATO: Muntenegru, Bosnia-Herţegovina şi Macedonia. ”Vom examina cel mai târziu la sfârşitul lui 2015 dacă invităm Muntenegru, ţara care a avansat cel mai mult în acest proces, să se alăture Alianţei Nord-Atlantice”, a precizat Rasmussen.