Navaliştii şi constructorii, cei mai afectaţi de accidente de muncă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Navaliştii şi constructorii, cei mai afectaţi de accidente de muncă

Social 02 Decembrie 2009 / 00:00 434 accesări

Statisticile Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanţa relevă faptul că, în primele 11 luni ale anului în curs au avut loc 151 de accidente de muncă. Dintre acestea, în 11 cazuri, angajatul şi-a pierdut viaţa. „Am avut şi trei accidente colective. Un accident rutier (angajaţii se deplasau in interes de serviciu, de aceea este considerat accident de muncă) cu cinci victime, un accident la Rompetrol Rafinare cu trei răniţi şi un mort (cauza, scăpări de hidrogen sulfurat în instalaţie) şi un accident la Rompetrol Petrochemicals, cu trei victime, dintre care două au decedat”, a declarat directorul coordonator adjunct ITM, Marian Becheanu.

ASEMENEA INCIDENTE SUNT UN SEMNAL DE ALARMĂ, AVÂND ÎN VEDERE CĂ, ÎN PERIOADA SIMILARĂ A ANULUI TRECUT, NU A AVUT LOC NICIUN ACCIDENT COLECTIV DE MUNCĂ

Directorul coordonator adjunct al ITM a afirmat că, pentru a preveni asemenea tragedii, pe viitor vor fi efectuate controale mai stricte la societăţile din domeniile de activitate care implică riscuri.

CONTROALE STRICTE. Marian Becheanu a adăugat că, în ceea ce priveşte vinovaţii pentru producerea accidentelor de muncă, cea mai mare pondere (70% din numărul total al accidentelor de muncă) o au cazurile în care muncitorii accidentaţi nu respectă procedurile de protecţia muncii. „La câteva zile de la producerea accidentului de la Rompetrol Rafinare, când ne-am deplasat acolo pentru o verificare de rutină, am descoperit, în aceeaşi instalaţie în care avuseseră loc scurgerile de hidrogen sulfurat, un muncitor care lucra la înălţime şi îşi lăsase masca de gaz jos”, a afirmat Marian Becheanu. Domeniile în care sunt întâlnite cele mai multe accidente de muncă sunt construcţiile şi reparaţiile navale, operare portuară şi construcţiile. Peste 60% dintre accidentele de muncă înregistrate de la începutul anului au avut loc în aceste domenii. „Aici ar trebui să ne concentrăm atenţia. Să facem campanii de informare cu privire la normele de protecţia muncii, să efectuăm controale regulate, să le facem cunoscut site-ul instituţiei, pe care îl pot accesa toţi specialiştii de protecţia muncii din cadrul companiilor pentru a şti ce prevede legislaţia în domeniu”, a afirmat Marian Becheanu. Pe lângă cele 11 cazuri de accidente mortale, de la începutul anului au mai avut loc 16 accidente mortale, în afara muncii. Mai exact, salariaţii au decedat la locul de muncă din cauza agravării afecţiunilor de care sufereau, fără să fie produse de sarcina de muncă. Deşi acestea nu au nicio legătură cu locul de muncă, reprezentantul ITM este de părere că serviciul de medicina muncii ar trebui să se implice mai mult, pentru a evita asemenea cazuri. „Această posibilă agravare a stării de sănătate trebuie depistată la timp, pentru a preveni moartea angajatului. Serviciul de medicina muncii ar trebui să ţină legătura cu medicii de familie”, este de părere Marian Becheanu. Din cele 151 de accidente de muncă care s-au petrecut de la începutul anului, 118 s-au soldat cu incapacitatea temporară de muncă a victimelor.

Taguri articol


12