Navalnîi cere ajutor în „bătălia“ pentru Primăria Moscovei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Apel de sprijin

Navalnîi cere ajutor în „bătălia“ pentru Primăria Moscovei

Externe 23 Iulie 2013 / 00:00 296 accesări

Liderul opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, care candidează pentru postul de primar al Moscovei, a cerut ajutorul în „bătălia” pentru acest scrutin, în primul interviu pe care l-a dat în capitală, după ce a fost eliberat dintr-o închisoare din provincie. „Cartierul nostru general creşte, avem mai mulţi voluntari, iar eu îndemn pe toată lumea să vină şi să ne ajute să participăm la politica reală, la o bătălie reală pentru voturile oamenilor în alegeri”, a declarat Navalnîi pentru postul independent rusesc Dojd.

Aleksei Navalnîi s-a întors sâmbătă, triumfal, la Moscova, salutat de sute de susţinători, după ce a petrecut 23 de ore într-o închisoare la Kirov, oraş situat la 900 de kilometri est de capitală, unde a fost judecat pentru deturnare de fonduri şi condamnat, joi, la cinci ani de închisoare. Arestat după citirea sentinţei, Navalnîi, care a denunţat acest proces ca fiind unul politic, vizând să îl reducă la tăcere, a fost eliberat rapid, în aşteptarea examinării unui apel. Un orator abil împotriva preşedintelui rus, Vladimir Putin, el a subliniat că nu îi este teamă de o nouă arestare. „Dacă îţi este frică de lup, nu mergi în pădure”, a declarat opozantul, care urmează să îl înfrunte, în scrutinul de la 8 septembrie, pe primarul Serghei Sobianin, un apropiat al lui Putin, numit în această funcţie prin decret, în 2010. „Aş putea să fiu arestat înaintea alegerilor, după alegeri... Dar dacă te gândeşti mereu la acest lucru, nu poţi realiza nimic”, a adăugat el.

Aleksei Navalnîi, în vârstă de 37 de ani, principalul opozant al preşedintelui Vladimir Putin în cursul unor manifestaţii în 2011-2012, a fost acuzat că a organizat, în 2009, deturnarea sumei de 16 milioane de ruble (400.000 de euro) în detrimentul unei exploataţii forestiere publice, Kirovles, în perioada în care era consultant al guvernatorului liberal al regiunii. Anunţarea condamnării sale a provocat, joi, manifestaţii de protest la care au participat mii de persoane, la Moscova şi Sankt Petersburg. Deşi Navalnîi le promite susţinătorilor săi o victorie la Primăria Moscovei, unii analişti sunt sceptici în privinţa şanselor sale. Navalnîi ar urma să obţină 8% din voturi în aceste alegeri municipale, în timp ce Sobianin este creditat cu 78% din sufragii, potrivit unui sondaj recent al institutului independent Levada.

MOTIVUL ELIBERĂRII Pe mulţi i-a luat ameţeala când, vineri, justiţia rusă a decis eliberarea din arest a lui Navalnîi şi a fostului său partener de business, Piotr Ofiţerov, chiar a doua zi după ce fuseseră declaraţi vinovaţi de furt din avutul statului şi trimişi, cu cătuşe la mâini, la închisoare. Prin urmare, ce s-a întâmplat?, se întreabă „Los Angeles Times”. Potrivit corespondentului la Moscova al publicaţiei menţionate, în acest sens există mai multe teorii. Jurnalistul citează opinia lui Nikolai Svanidze, moderator de televiziune şi membru al Consiliului prezidenţial pentru dezvoltarea societăţii civile şi drepturile omului. „Faptul că s-a ordonat eliberarea lui Navalnîi chiar de a doua zi poate însemna că puterea de la Kremlin a fost luată prin surprindere de reacţia rapidă şi total negativă a societăţii politice internaţionale şi de ecoul spontan şi în masă pe care l-a avut acest lucru în rândul a mii de tineri din Rusia”, explică Svanidze. „Sau poate că puterea de la Kremlin nu ştie ce să facă mai departe”, nu exclude Svanidze. După părerea Liliei Şevţova, analist în cadrul Centrului Carnegie de la Moscova, „Putin continuă să tatoneze terenul, pentru a afla care este gradul de represalii care i se poate trece cu vederea. De asemenea, într-un anumit moment, puterea de la Kremlin şi-a dat seama că s-ar putea folosi de Navalnîi pentru a crea aparenţa unor alegeri corecte pentru viitorul scrutin la Primăria Moscovei şi să-l întemniţeze pe Navalnîi abia după ce acesta le va pierde”.

Motivul oficial anunţat de justiţia rusă este acela că la emiterea sentinţei de joi nu s-a ţinut cont de faptul că Navalnîi este candidat la Primăria Moscovei şi că acestuia ar trebui să i se permită să participe la campania electorală în răstimpul cât se va lua o decizie pe marginea cererii de apel.



12