Iranul va trimite, pentru prima dată, nave militare în apropierea coastelor SUA, regimul de la Teheran explicând că este vorba de o reacţie la prezenţa unor vase ale forţelor navale americane în Golful Persic, a declarat amiralul iranian Afshin Rezayee Haddad. Două nave iraniene, un distrugător şi un vas militar de aprovizionare, vor merge în Atlanticul de Nord, în apropierea frontierelor SUA. Cele două nave au intrat în Oceanul Atlantic în ianuarie, prin largul Africii de Sud, şi urmează să ajungă în Atlanticul de Nord, în cursul unei misiuni de trei luni. Un oficial de la Pentagon a exprimat dubii că navele militare iraniene vor ajunge în apropierea coastelor SUA, precizând însă că ”sunt libere să navigheze în apele internaţionale”.
GATA DE ACORD GLOBAL Iranul este pregătit să continue negocierile cu marile puteri, care vor începe săptămâna viitoare, la Viena, pentru a încheia un acord global privind programul său nuclear, a declarat, ieri, preşedintele iranian, Hassan Rohani. Negociatorii din ţările aparţinând grupului 5+1 (China, SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania) urmează să reia discuţiile cu Iranul la 18 şi 19 februarie, pentru a încerca să ajungă la un acord final referitor la programul nuclear iranian. Ţările occidentale şi Israelul suspectează Iranul că ar încerca să construiască bomba nucleară, acuzaţii respinse de Teheran, care susţine că programul său nuclear este paşnic. ”Suntem serioşi cu privire la această problemă, aşa cum am fost serioşi şi la primul pas”, a afirmat preşedintele Rohani, făcând referire la acordul interimar încheiat în noiembrie, la Geneva, privind îngheţarea parţială a activităţilor nucleare, în schimbul ridicării unei părţi din sancţiunile occidentale impuse Teheranului. În cadrul unor negocieri desfăşurate în paralel cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), Iranul a acceptat, duminică, să abordeze posibila dimensiune militară a programului său. Astfel, Teheranul va furniza, pentru prima dată în ultimii ani, informaţii cu privire la dezvoltarea unor detonatoare care ar putea fi folosite în fabricarea unei bombe nucleare. AIEA încearcă să stabilească dacă Teheranul a încercat sau nu să obţină bomba atomică înainte de 2003 sau după această dată.
TEST REUŞIT Iranul a testat cu succes încă două rachete, inclusiv una balistică, ce poate evita sisteme de interceptare, cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la Revoluţia Islamică, a anunţat ministrul iranian al Apărării. ”Noua rachetă balistică dotată cu focoase de fragmentare şi racheta sol-sol Bina au fost testate cu succes”, a declarat Hossein Dehgan. ”Noua rachetă balistică este capabilă să evite sistemele antibalistice, să doboare multiple ţinte şi are o mare capacitate de distrugere”, a explicat generalul Dehgan, fără a oferi detalii despre raza de acţiune. Preşedintele Hassan Rohani a felicitat poporul iranian şi pe liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, pentru testarea cu succes a noului tip de rachetă balistică. În ultimii ani, Iranul a dezvoltat un vast program balistic, care îngrijorează Israelul şi Occidentul.