Navele Blackseafor sosesc azi la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Navele Blackseafor sosesc azi la Constanţa

Justiție 10 Aprilie 2009 / 00:00 598 accesări

Cinci nave ale Grupului de Cooperare Navală în Marea Neagră, mai larg mediatizat sub denumirea de Blackseafor, acostează, în această dimineaţă, în dana militară a portului Constanţa. Nava de comandament \"Slavutich\" din Ucraina, corveta \"Smeli\", din Bulgaria, nava de desant “Azov\", a Federaţiei Ruse, şi fregata „Fatih”, din Turcia, vor efectua o escală de patru zile la Constanţa, timp în care echipajele vor desfăşura antrenamente specifice la cheu, vor participa la ateliere de lucru, vor vizita obiective turistice şi vor avea întîlniri cu comandantul Flotei, contraamiral de flotilă Dorin Dănilă, precum şi cu reprezentanţii autorităţilor locale. În cadrul acestei a opta activări a Blackseafor, Forţele Navale Române sînt reprezentate de corveta „Contraamiral Eustaţiu Sebastian”, comandată de lt. cdor. Cornel Tănăsescu, nava militară avînd la bord pentru această misiune un echipaj alcătuit din 95 militari. Din cauza posibilităţilor modeste de înzestrare, marina georgiană nu poate participa decît cu ofiţeri care se vor afla la bordul navelor amintite. Această etapă a celei de-a opta activări a Grupării Navale se desfăşoară între 2 şi 22 aprilie şi cuprinde exerciţii navale de luptă contra pericolelor submarine, căutare şi salvare pe mare, asistenţă umanitară şi protecţia mediului. Navele Blacksefor au în program vizite în porturile Eregli din Turcia, Constanţa din România, urmînd să-şi încheie activităţile în portul bulgăresc Burgas.

Navele care arborează pavilionul Blackseafor, ce simbolizează pacea securitatea dar şi cooperarea între marinele celor şase ţări riverane Mării Negre, vor putea fi vizitate de către constănţeni, sîmbătă şi duminică, între orele 14.00 şi 17.30.

Gruparea de Cooperare Navală este concepută ca o forţă care acţionează „la chemare” şi este activată de două ori pe an pentru a întări interoperabilitatea între navele flotei sale. Comanda Grupării este schimbată anual, în conformitate cu protocolul de înfiinţare, în ordine alfabetică, de fiecare dintre cele şase state riverane Mării Negre care paricipă cu forţe: Bulgaria, Georgia, România, Federaţia Rusă, Ucraina şi Turcia.



12