Două nave de război iraniene, primele de acest tip care intră în Marea Mediterană prin Canalul Suez din anul 1979, au acostat joi în Siria, în portul Lattaquieh. Cu această ocazie, comandantul Marinei iraniene, amiralul Habibollah Sayari, a sosit la Damasc în noaptea de miercuri spre joi. Acesta va asista astăzi la o recepţie care urmează să se desfăşoare la Lattaquieh. „Regimul sionist are poate îngrijorări, dar noi ne vom continua planurile fără să ne pese de acest regim şi în coordonare cu ţările prietene din regiune”, a declarat amiralul Sayari, citat de agenţia iraniană IRNA.
Vizita celor două nave a determinat Marina israeliană să ridice nivelul de alertă, iar SUA le-au cerut să se conformeze legilor internaţionale. Vizita navelor în Siria este una de rutină şi va fi de scurtă durată, a declarat duminică o sursă diplomatică iraniană. Acestea vor rămâne câteva zile în porturile siriene. Obiectivul este de a participa la antrenamente, a adăugat sursa citată, subliniind relaţiile strategice siriano-iraniene. Potrivit agenţiei oficiale iraniene Fars, navele respective sunt Kharg, o navă de realimentare şi susţinere de 33.000 de tone, şi Alvand, o fregată de patrulare, amândouă de construcţie britanică.Kharg are un echipaj format din 250 de persoane şi poate primi până la trei elicoptere. Alvand este înarmată cu torpile şi rachete anti-navă.
Adevărata problemă a Iranului rămân însă ambiţiile sale nucleare. Iranul este pe cale să depăşească problemele legate de programul său nuclear şi rămâne suficient de motivat pentru a reuşi să detoneze un dispozitiv nuclear în decurs de un an, afirma miercuri ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak. Totuşi, va trebui să mai aşteptăm câţiva ani pentru ca Iranul să aibă capacitatea de a amplasa o armă nucleară pe o rachetă cu rază medie de acţiune, a adăugat oficialul israelian. Comentariile lui Ehud Barak au fost făcute în urma unor declaraţii recente ale unor oficiali israelieni de rang înalt, potrivit cărora Iranul nu ar trebui să obţină arma atomică înainte de 2015. Tentativele iraniene de îmbogăţire a uraniului pentru fabricarea unei bombe atomice ar fi putut fi împiedicate de virusul informatic Stuxnet. După depistarea sa, au fost speculaţii că acesta ar fi fost introdus în Iran de un atac informatic american sau israelian. Ehud Barak a recunoscut că problema întâlnită de programul nuclear iranian ar putea rezulta dintr-un atac informatic.