N-avem legislaţie compatibilă cu UE, pierdem bani!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proiect de formare profesională la final Obiective atinse

N-avem legislaţie compatibilă cu UE, pierdem bani!

Sănătate 14 Decembrie 2013 / 00:00 651 accesări

Proiectul „Formare profesională pentru personalul medical şi manageri din domeniul sanitar prin implementarea de noi tehnologii şi actualizarea cunoştinţelor în domeniul economiei sanitare”, finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013, al cărui beneficiar a fost Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, a ajuns la final. Rezultatele au fost prezentate, vineri, în cadrul conferinţei finale, de către toţi factorii implicaţi. Obiectivul general, respectiv creşterea nivelului de calificare prin promovarea şi asigurarea formării profesionale pentru personalul medical şi pentru managerii din domeniul sanitar având în vedere contextul economic într-o continuă transformare, a fost atins, potrivit managerului de proiect, Marian Negrea. El a recunoscut că au existat unele impedimente ca urmare a legislaţiei din România, care nu este „compatibilă” cu cea europeană, dar s-a reuşit finalizarea, în condiţii bune. Mai exact, a explicat el, au rămas bani necheltuiţi, respectiv 20%. „Chiar dacă am fi putut să acordăm recompense băneşti mai mari celor implicaţi în proiect, nu am putut realiza acest lucru deoarece legea nu ne-a permis”, a spus managerul de proiect.

VALOAREA ELIGIBILĂ A PROIECTULUI A FOST DE 14.654.538,63 LEI (FĂRĂ TVA), DIN CARE VALOARE NERAMBURSABILĂ - 12.456.357,84 LEI, IAR COFINANŢARE ELIGIBILĂ A BENEFICIARULUI - 2.198,180,79 LEI

Întreaga echipă a acceptat, în condiţiile date, implicarea în desfăşurarea tuturor activităţilor, iar răsplata muncii, nu financiară, ci din partea cursanţilor, nu a întârziat să apară.

Directorul tehnic al proiectului, Viorel Gheţe, s-a arătat mulţumit că indicatorii propuşi nu doar au fost atinşi, ci chiar depăşiţi. De exemplu, numărul cursanţilor în managementul şi organizarea muncii a fost depăşit cu 15. Şi cel al cursanţilor pentru actualizarea şi îmbunătăţirea competenţelor a fost depăşit. Şi exemplele pot continua. „Chiar dacă am avut bani mai puţini, am depăşit indicatorii”, a spus managerul de proiect. Directorul executiv al DSPJ, dr. Constantin Dina, a declarat, la rândul său, că beneficiarii au fost mulţumiţi, existând un feedback pozitiv din partea lor. „Cursul mi-a îmbunătăţit în mod real cunoştinţele în domeniul IT” sau „Astfel de cursuri ar trebui să aibă loc mai des” sau „Consider că acest curs trebuie extins la tot personalul medical, astfel încât gradul de corectitudine în practică medicală să fie maxim” sunt doar câteva dintre declaraţiile unor participanţi la proiect.

Precizăm că în cadrul proiectului s-a realizat reamenajarea unei săli de curs în sediul DSPJ Constanţa situat pe strada Nicolae Iorga, mai exact amenajarea şi mobilarea unui centru de pregătire profesională, ce va fi dotat cu un sistem e-learning astfel încât acesta să poată fi accesibil personalului din sistemul sanitar de la nivel naţional.



12