N-avem nicio vină în scandalul cărnii de cal!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sistemul de alertă confirmă: În România nu s-au fraudat etichetele la carne

N-avem nicio vină în scandalul cărnii de cal!

Eveniment 14 Februarie 2013 / 00:00 383 accesări

Informaţiile de ultimă oră furnizate prin Sistemul rapid de alertă pentru alimente şi furaje (RASFF) arată că exporturile de carne de cal din România s-au făcut corect, fără fraudarea etichetelor, a declarat ieri ministrul român al agriculturii şi dezvoltării rurale, Daniel Constantin, la sosirea la reuniunea de urgenţă a miniştrilor de profil, organizată din iniţiativa preşedinţiei irlandeze a Consiliului UE, pe fondul extinderii scandalului cărnii de cal vândute cu eticheta de carne de vită. „Din verificările preliminare, un singur lot corespunde livrărilor din România şi se pare că acel export a fost făcut în mod corect. Celelalte loturi se pare că nu aparţin unităţilor noastre. Deci, încă o dată, se certifică faptul că nu în ţară s-a produs această fraudă”, a afirmat Constantin. Controalele la cele două abatoare din România care au furnizat carne de cal au început încă de sâmbătă, după sesizarea telefonică a serviciilor franceze competente, a spus el. Constantin a precizat că aşteaptă finalizarea anchetei la nivel european, „pentru că deja sectorul din România începe să aibă pierderi”. „Am discutat cu mai mulţi exportatori şi îmi spun că deja se confruntă cu anumite refuzuri pe piaţa europeană şi că asta va determina scăderea preţului şi, implicit, pierderi financiare”, a mai spus ministrul român al agriculturii, precizând că în principal au de suferit cele două abatoare luate în discuţie. Autorităţile române au verificat toate informaţiile disponibile, legate inclusiv de procedura de procesare a cărnii, şi nu au identificat vreo neregulă, a declarat, ieri, premierul Victor Ponta pentru BBC News. Postul britanic de televiziune Sky News a intrat în posesia unui document de la abatorul CarmOlimp din Braşov (abator incriminat), care atestă faptul că acesta a etichetat corect carnea de cal exportată. Găsirea de carne de cal în lasagna de vită a provocat săptămâna trecută un scandal uriaş în Marea Britanie, unde calul este venerat şi consumul cărnii este tabu, ducând la retragerea unor produse în Franţa şi Suedia.

NET

Comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorului, Tonio Borg, a declarat că urmăreşte situaţia privind etichetarea frauduloasă a cărnii de cal, că a convocat pentru vineri Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi că speră ca investigaţiile naţionale să dezvăluie vinovaţii. Precizăm că România este unul dintre cei mai mari exportatori de carne de cal la nivel mondial, înregistrând în 2011 exporturi în valoare de 13,1 milioane euro, pe locul 5 în Europa în urma Belgiei, Poloniei, Franţei şi Olandei, respectiv pe 9 la nivel mondial. Comisia Europeană cere tuturor statelor membre UE să efectueze teste ADN pe produse care ar trebui să aibă carne de vită.



12